2017. február 09.
csütörtök 08:55

Száraz köhögés? Újra és újra? ♦ piszkozat

Segít az ászanák királya!

Váta típusú köhögés

A megfázás állapotában a gyógyítást tartalmazó könyvek és a baráti jó tanácsok (és a fokhagyma) életre kelnek, és megjelenik a gondolat: bárcsak jobban figyeltem volna az egészségemre, a megelőzésre.

Az *Ájurvédikus könyv figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt sportolás, a túlfűszerezett ételek és a helytelen életvitel könnyen kilendíti a szervezetet természetes egyensúlyából. A könyv a száraz köhögést VÁTA típusú köhögésnek hívja, amelynek gyakori tünetei a kiszáradt száj, rekedt hang, idegesség, szorongás és az átköhögött hosszú éjszaka.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Orröblítést sós vízzel

Köptető, összehúzódást serkentő, izzasztó hatású szerek indokoltak. Nyálkásítóként az édesgyökeret, fehérmályvát javasolja Dr. David Frawley, Ájurvédikus Gyógyítás című könyvében. A szerző figyelmeztet, hogy a VÁTA típusú száraz köhögés székrekedéssel járhat. Mgj.: ezen egy üveg szilva befőtt elfogyasztása könnyen segíthet. A torok fertőtlenítéséhez gargalizáljunk sós, kurkumás, meleg vizes oldattal, száraz torok esetén édesgyökérrel. Ne feledjük a Hatha-jóga Pradipikából ismert orröblítést sós vízzel, a Jala netit (Dzsala neti) sem. Kerüljük a kasvirág (echinacea) szélsőséges mennyiségben való használatát, hiszen itt is jól érvényesül a kevesebb több elv!

Cica hát?

Köptető ide vagy oda a száraz köhögés harmadik napján már a nyak és a felsőtest olyan intenzíven szeretné kiköhögni a betegséget, hogy a hát és a nyakizmok hajlamosak görcsös állapotba kerülni. Egy egyszerű fejkörzés is már érezteti hatását és a térdelő állásban végzett domború és homorú hát (Márdzsárászana - Macskapóz) igazi felüdülés. #marjariasana Nekem az áttörést az eke jelentette a komolyabb torokzár hatása miatt és a saját testsúlyos hát nyújtásával.

Komolyabb eredmény érdekében lássuk B.K.S Iyengar - Jóga új megvilágításban című könyv mit is javasol megfázás esetén.

„ A tüdő képessé válik ellenállni bármilyen időjárási viszonyoknak és megfelelni minden kihívásnak, ami megszabadítja az embert a megfázástól, köhögéstől, mandulagyulladástól, rossz szájszagtól és szívdobogástól”

B.K.S Iyengar Jóga új megvilágításban könyv 165. oldal

Iyengar fejenállás a 25. perctől

Az ászanák királya - Fejenállás

Iyengar a betegségek ellenszereként a fejenállás (Sirsászana) gyakorlatsorokat helyezi középpontba. #sirsasana Gyakran említi könyvében, hogy a gerincoszlop egészsége kiemelkedően fontos, amit az említett gyakorlatsor segítségével elsajátíthatunk. A test szatvikus székhelye (jóság minősége) a fej, ezért praktikus mihamarabb kiűzni a betegséget egy pár fordított pózzal. A fejenállás felfrissíti a kis vérkör érintette szerveket, ezért a köhögés, a székrekedés és az álmatlanság hatékony ellenszere.

A fáradékony elme rugalmasabbá, kitartóvá válik a rendszeres gyakorlás által. Kezdetben 5 percig kitartott fejenállást fokozatos gyakorlással növeljük 15 percesre. A fejenállás alacsony és magas vérnyomás esetén nem alkalmazható!

Az ászanák anyja - Gyertyapóz

A fejenállás alacsony és magas vérnyomás esetén nem alkalmazható, de a Gyertapóz (Szálamba szarvángászana) és annak rávezető gyakorlatai már igen. A fordított póz kedvező hatást fejt ki magas vérnyomás esetén, és biztonságosabb a kevésbé kifinomult egyensúlyérzékű kezdő, vagy idősebb gyakorlók szá

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022