Száraz köhögés? Újra és újra?

Segít az ászanák királya!

Váta típusú köhögés

A megfázás állapotában a gyógyítást tartalmazó könyvek és a baráti jó tanácsok (és a fokhagyma) életre kelnek, és megjelenik a gondolat: bárcsak jobban figyeltem volna az egészségemre, a megelőzésre.

Az *Ájurvédikus könyv figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt sportolás, a túlfűszerezett ételek és a helytelen életvitel könnyen kilendíti a szervezetet természetes egyensúlyából. A könyv a száraz köhögést VÁTA típusú köhögésnek hívja, amelynek gyakori tünetei a kiszáradt száj, rekedt hang, idegesség, szorongás és az átköhögött hosszú éjszaka.

VÁTA típusú köhögés

Orröblítést sós vízzel

Köptető, összehúzódást serkentő, izzasztó hatású szerek indokoltak. Nyálkásítóként az édesgyökeret, fehérmályvát javasolja Dr. David Frawley, Ájurvédikus Gyógyítás című könyvében. A szerző figyelmeztet, hogy a VÁTA típusú száraz köhögés székrekedéssel járhat. Mgj.: ezen egy üveg szilva befőtt elfogyasztása könnyen segíthet. A torok fertőtlenítéséhez gargalizáljunk sós, kurkumás, meleg vizes oldattal, száraz torok esetén édesgyökérrel. Ne feledjük a Hatha-jóga Pradipikából ismert orröblítést sós vízzel, a Jala netit (Dzsala neti) sem. Kerüljük a kasvirág (echinacea) szélsőséges mennyiségben való használatát, hiszen itt is jól érvényesül a kevesebb több elv!

Cica hát?

Köptető ide vagy oda a száraz köhögés harmadik napján már a nyak és a felsőtest olyan intenzíven szeretné kiköhögni a betegséget, hogy a hát és a nyakizmok hajlamosak görcsös állapotba kerülni. Egy egyszerű fejkörzés is már érezteti hatását és a térdelő állásban végzett domború és homorú hát (Márdzsárászana - Macskapóz) igazi felüdülés. #marjariasana Nekem az áttörést az eke jelentette a komolyabb torokzár hatása miatt és a saját testsúlyos hát nyújtásával.

Komolyabb eredmény érdekében lássuk B.K.S Iyengar - Jóga új megvilágításban című könyv mit is javasol megfázás esetén.

„ A tüdő képessé válik ellenállni bármilyen időjárási viszonyoknak és megfelelni minden kihívásnak, ami megszabadítja az embert a megfázástól, köhögéstől, mandulagyulladástól, rossz szájszagtól és szívdobogástól”

B.K.S Iyengar Jóga új megvilágításban könyv 165. oldal

Iyengar fejenállás a 25. perctől

Az ászanák királya - Fejenállás

Iyengar a betegségek ellenszereként a fejenállás (Sirsászana) gyakorlatsorokat helyezi középpontba. #sirsasana Gyakran említi könyvében, hogy a gerincoszlop egészsége kiemelkedően fontos, amit az említett gyakorlatsor segítségével elsajátíthatunk. A test szatvikus székhelye (jóság minősége) a fej, ezért praktikus mihamarabb kiűzni a betegséget egy pár fordított pózzal. A fejenállás felfrissíti a kis vérkör érintette szerveket, ezért a köhögés, a székrekedés és az álmatlanság hatékony ellenszere.

A fáradékony elme rugalmasabbá, kitartóvá válik a rendszeres gyakorlás által. Kezdetben 5 percig kitartott fejenállást fokozatos gyakorlással növeljük 15 percesre. A fejenállás alacsony és magas vérnyomás esetén nem alkalmazható!

Az ászanák anyja - Gyertyapóz

A fejenállás alacsony és magas vérnyomás esetén nem alkalmazható, de a Gyertapóz (Szálamba szarvángászana) és annak rávezető gyakorlatai már igen. A fordított póz kedvező hatást fejt ki magas vérnyomás esetén, és biztonságosabb a kevésbé kifinomult egyensúlyérzékű kezdő, vagy idősebb gyakorlók szá

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2019