2016. december 21.
szerda 18:55

Szamaszthiti ♦ piszkozat

A helyes testtartás biztosítja, hogy az izmok a mozgásfolyamatban helyesen vegyenek részt.

Szamaszthiti vagy Tádászana

Az astanga jógában Szamaszthitinek, más jógairányzatokban Tádászanának nevezik ezt az alapállást. Egyenes vagy stabil állás, minden álló póz kiindulóhelyzete. Szilárd, de ellazult testtartás, erőlködéstől mentes. Innen indítjuk az álló ászanákat, és ide is térünk vissza. Ez az összes póz alaprajza, mozgásanatómiai szempontból nagyon fontos, hogy helyesen álljunk. Ha nem megfelelő a testtartás, amiből indulunk, az egész mozgásfolyamatban, lehet hogy hibásan fognak dolgozni az izmok.

Zárjuk a belső talpéleket, érintsék egymást a nagylábujjak, sarkak. Nyissuk szét lazán a lábujjakat. A talpak három pontján egyensúlyozunk, a nagylábujj és kislábujj alatti talppárnán és a sarkakon. Vigyük a figyelmünket erre a három pontra, és erezzük ahogy belenyomódnak a talajba, a testsúlyunk egyenletesen oszlik el e három ponton. A négyfejű combizom (kvadricepsz) megfeszítésével húzzuk föl a térdeket. A kvadricepsz négy izma egy közös ínszalagban végződik, ami a sípcsonthoz kapcsolódik, és ehhez kapcsolódik a térdkalács.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Dristi: orrcsúcs

A medencét hátrafelé billentjük, hogy elkerüljük a deréktáji szakasz túlzott íveltetését. Ehhez a hasizmokat is aktiválnunk kell, a szeméremcsont megemelkedik, a farokcsont lefelé billen. Emeljük ki a mellkasunkat, azaz emeljük a szegycsontot (bordakosár elejét). Ehhez egymás felé kell húzni kicsit a lapockákat. A lapockák oldalra, kicsit lefelé mozdulnak, rásimulva a bordakosár hátsó oldalára.

A karokat vállból hátrafelé forgatjuk, a felkarcsont feje, a vállízület közepére fog kerülni. Ezáltal a bordakosár minden irányba ki tud terjedni, a mellkas nyitott marad. Kissé engedjük le az állat, a fülek vonala, maradjon párhuzamos a vállak vonalával. (A füleket ne engedjük a vállak elé.) A fejtető legmagasabb pontjával nyújtózzunk fölfelé. Ezzel megnyújtjuk, felébresztjük a gerincet. A bokák, térdek, csípők, vállak egymás fölött helyezkednek el. Tekintet az orrcsúcs irányában.

Ráhangolódás

Szamaszthitiben ráhangolódunk a gyakorlásra. Kezek imádkozó tartásban a mellkas előtt, elmondjuk a kezdő mantrát, és elkezdjük az uddzsáji légzést. Aktiváljuk a bandhákat. A belégzés lefelé áramlik, beleakadva a gát közepébe - múla bandha - , felfelé irányuló hatást hoz létre, az alhasat finoman behúzzuk a gerincoszlop felé - uddijána bandha. Belégzéskor a rekeszizom lefelé, kilégzéskor felfelé mozdul.

A helyes testtartás

Ha nem mozgunk eleget, a gerinc meggyengülhet, a test mély, belső izmaival (core izmokkal) együtt. Sok betegség alakulhat ki a rossz testtartás következtében. A gerinc környéki és core izmok gyengesége miatt a gerinc összenyomódik, tulajdonképpen megrövidül. Ha visszaállítjuk az eredeti, egészséges állapotát, a betegségek is elmúlhatnak. A gerinc természetes görbületeinek (kifotikus a háti és keresztcsonti szakaszon, lordotikus a nyaki és deréktáji szakaszon) visszaállításán kell dolgoznunk, mert ezek, ideális esetben teljesen kiegészíik egymást, és csökkentik a gerincre nehezedő összenyomó erőt. A gerincmerevítő izomcsoportnak fontos szerepe van a helyes testtartásban. Függőlegesen tartják a gerincet és a törzset, a gerinc mögött helyezkednek el, a gerincet hátrafelé hajlítják. Gyakorlatilag egy összetett izomcsoport, mely a gerinc teljes egységét biztosítja.

A testsúlyt a talpakon egyenletesen osszlassuk el, mert ha túlzottan a lábujjak felé visszük a súlyt, akkor a deréktáji szakasz túlságosan behomorodik, és összenyomódnak az ágyéki porckorongok (keresztcsont, farokcsont emelkedik). Ebben a helyzetben a hasizmok elernyedhetnek, és a nyaki gerincszakasz kicsit kiegyenesedve próbálja kompenzálni a túlzott deréktáji ívet, hogy a fejet vissza tudja hozni a test középvonalába.

Ennek ellenkezője fordul elő, ha a testsúlyt a sarkak felé visszük, akkor a hátsó combizmok feszülnek meg, hátrahúzva a gátat, farokcsontot, miközben a szeméremcsont emelkedik. Ezt a tartást a háti gerincszakasz próbálja kompenzálni, túlzott ívével, amit az előreesett, görnyedt vállak és fej mutat. Ha a belső talpra helyeződik több súly, akkor a talpboltozat összeesik, a térdízület középső szakaszára több teher hárul, ilyenkor a medence általában szintén előreesik, és a deréktáji szakasz behomorodik.

„ Akárhányszor visszalépsz szamaszthitibe, ismét megérezheted a gyakorlás belső hatásait, az elme újra összeszedetté válik, így egy egyensúlyi állapotból kezdheted a következő mozdulatsort.”

Kino MacGregor

Az egyenes testtartás nagyon fontos összetevői a hátizmok, core izmok. A törzs elülső izmainak aktivitását is fontos biztosítani (ezek támasztják meg előről a gerincet) ebben központi szerepe van az Uddzsáji légzésnek. Valamint a mély hátizmoknak is fontos szerepük van, nemcsak a gerinc nyújtásában, hanem a csigolyák csont anyagcseréjének biztosításában is. Valamint a láb izmai, lábak helyzete is befolyásolja a gerinc ideális helyzetét. A helyes testtartás biztosítja az egyensúlyt és helyes terhelést a mozgásban, azaz a kiindulási alapja annak, hogy az izmok a mozgásfolyamatban helyesen vegyenek részt.

Yoga Music

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022