2020. augusztus 28.
péntek 07:01

A boldogság hullámzás mentes forrása a tudás szerzésben keresendő! ♦ piszkozat

Akik a tudás művelésében jártassá válnak, azok költőien képesek beszélni.

A tanuló diák

A Srimad-Bhágavatam 2. ének 3. fejezet 12. versének magyarázatában a bhakta kifejezés a tanuló diákra vonatkoztatható, aki a hétköznapi élvezetek hullámzó élvezetei helyet a tudás művelést választja. A Bhágavatam az „Isteni” történetek hallgatását javasolja, mint a legtisztább tudásszerzés forrása. Ezt a tevékenységet hari-kathá-nak, azaz az Istenség Személyiségével kapcsolatos történetek/elbeszélésének hallgatásának nevezi. Ezen tevékenység mentes az Önvaló okozta becsvágyak torzulásától és egyedül, kapcsolatoktól mentesen is végezhető. A vers magyarázatában az odaadó szolgálat fontossága is említésre kerül, melynek célja a megszerzett tudás gyakorlatba helyezése.

A 13. vers...

Akik a tudás művelésében jártassá válnak, azok költőien képesek beszélni világi és transzcendentális témákról egyaránt. Ezt a kijelentést erősíti meg a 13. vers. Ezek a személyek feltétlenül igazmondók, nagylelkűek, mindenki jóakarói, elégedettek, egyszerűek, szilárdak és mentesek a büszkeségtől.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

„ A Legfelsőbb Úrral, Harival kapcsolatos transzcendentális tudomány az a tudás, amely az anyagi kötőerők örvényeinek és hullámainak teljes megszűnését eredményezi. Az ilyen tudás örömmel tölti el az önvalót, mert mentes az anyagi ragaszkodástól, s mivel transzcendentális, a hiteles szaktekintélyek jóváhagyták. Ki az hát, aki ne vonzódna hozzá?”

Srímad-Bhágavatam 2. ének, 3. fejezet 12. vers.

Hrsta (Rishika) Reciting Srimad Bhagavatam - Canto 02 Chapter 03

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022