Amikor tanítvány lelki tanításban részesít

Forrás: Tücsök magány könyvtár.

2020. augusztus 21.
péntek 12:04

Nem tudsz valamit? Kérdezni kell, nem fölfújódni, mint egy béka! ♦ piszkozat

Akkor most kell fellapozni a Srimad-Bhágavatam 2. énekének, 5. fejezetét!

Nincs időd elolvasni? Itt az első vers lényege:

Egy tanítványi láncolat HÁLÓZATÁba tartozó tanár nem kér pénzt, akkor ha a tanítvány az egyéni lélek és a Felsőlélek közötti kapcsolatról, annak természetéről tanul tőle.

Nézzük az elemzést fokozataiban:

Srí Nárada Muni, aki a következő tanítvány szerepét tölti be, ebben a versben, megkérdezi az első szülött (élő)lényt, azaz BRAHmáji-t, hogy beszéljen az egyéni lélekről, amely az igazsághoz vezeti az emert.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ennek az elbeszélésnek a tudománya az, hogy

a megfelelő dallamban, helyszínen és időpontban legyünk megfelelő állapotban és tudásra szomjazva alázatosan tegyünk fel kérdéseket és figyelmesen tudjuk azt befogadni.

Hasonulás törvénye:

A kulcs tehát a kérdés feltevés időpontjában van és nem abban, hogy hogyan tesszük fel a kérdést. A kérdés feltevésének hangulata a mi állapot”jelzőnk”, ezért az arra alkalmas személy fog válaszolni, a körülöttünk lévő társaságból.

Vissza térve a Bháhavatam lapjaira,

a tanítványi láncolat azt jelenti, hogy transzendentális tudást kapunk, és azt a pillanatnyi helyzethez mérten kapjuk. Hivatkozás: Bhagavad Gita: 4.2.

És ha csak kíváncsiak vagyunk?

A kíváncsi ember nem sorolható be a tanítványi láncolat soraiba, hiszen a kérdése felfedi jelenlegi élethelyzetének állapotát. Az ilyen kérdező a legértékesebb a tanító számára, hiszen nem kervtelés, hanem igazi tudakozódás hajtja a kérdezőt a válasz irányába.

Még egyszer a lényeg:

Egy tanítványi láncolat HÁLÓZATÁba tartozó tanító, soha nem kér pénzt tanítványaitól, ha Ők őszinte szolgálattal teszik (és végzik és haladnak) a tudás művelésének és alkalmazásának útján.

DE a tanításNAK az egyéni lélek természetéről,

annak Felsőlélekkel való kapcsolatáról, annak kettőségéről kell szólnia.

„ ”

Adam Tas, Stella - Ek Is Ryk

Hmm

- vizsgáld Te is a szöveget:

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022