JógA 2024
margitszigetijoga.hu login

2017. február 15.
szerda 11:44
álláspont

Purvottánászana

A Purvottánászana a Pascsimottánászana (Nyugati nyújtó póz) kontrapóza: Keleti nyújtó póz.

Keleti nyújtó póz

A test elülső oldalát nevezzük keleti oldalnak, ezért hívjuk a Purvottánászanát keleti nyújtó póznak, mert a test elülső oldalát nyújtjuk végig. Belégzésre Lefelé néző kutyapózból előre ugrunk, nyújtott ülésbe. Kilégzésre a tenyereket vállszélességben, tegyük a talajra, egy tenyérnyivel a csípő mögött, a kéz ujjai a lábak felé néznek. Belégzésre emelkedjünk fel.

Emeljük ki a medencét, és a szegycsontot. Egyenesek a karok, a lapockák lefelé mozdulnak a háton. A lábak nyújtva vannak, feszesek. Lábfejek spiccelnek, a talpak teljes felületét tegyük a talajra, a nagylábujjak összeérnek, toljuk őket a talajba, így lesz maximális a nyújtás a test elülső oldalán. A comb és csípő befelé forog.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Emeljük magasra a mellkast, végül a fejet is hátra engedhetjük, tekintet a két szemöldök között: bruhmadja dristi. Ha bármilyen probléma van a nyaki gerincszakaszon, ne engedjük hátra a fejünket (ebben az esetben hagyhatjuk orrcsúcson a tekintetet).

Semlegesíti az előrehajlítások hatásait

A póz semlegesíti az előrehajlítások hatásait. Jó hatással van a szívre, tüdőre, az idegrendszerre. A négyfejű combizom segítségével tartjuk nyújtva a térdeket. És a hasizmok is segítenek a medence emelésében. Toljuk fölfelé a szegycsontot is, ezáltal a felső hát, és vállizmok is dolgoznak.

Ha nem tudjuk letenni a talpakat a földre, vagy tegyük közelebb a tenyereket és a lábfejeket egymáshoz, vagy behajlíthatjuk a térdeket. Majd próbáljuk visszanyújtani őket. Maradjunk öt légzésig a pózban, majd kilégzésre engedjük le a medencét, bontsuk a pózt. Belégzésre toljuk föl magunkat, kilégzésre ugorjunk (vagy lépjünk) hátra Csaturanga dandászanába, belégzés Felfelé néző kutya, kilégzés Lefelé néző kutya.

Az ászanázás önmagában nem elegendő, a pózba való bemenetel és kijövetel határozza meg a személyes gyakorlásod mélyebb értelmét. Az astanga jóga gyakorlása egy szertartás, amely során a test belsejében emelsz egy templomot, és ezen a szent helyen élheted át az átalakulásod csodáját.

Kino MacGregor


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!