2020. július 08.
szerda 17:29

Házi készítésű parfüm

Saját készítésű illatkombinációk, amiket kipróbáltam!

Egyszerűen elkészíthető

Az otthoni parfümkészítés már nem ennyire bonyolult. Jojobaolajat célszerű használni bázisnak, mert az a legtartósabb, és hallottam már olyat is, hogy az szívódik be a legtökéletesebben, de én próbáltam már mandulaolajjal is, az is megfelelt a célnak. Tehát kb. egy 10 ml-es kiürült kis illóólajos üvegbe töltsük a bázisolajat, csak annyit, hogy a kiválasztott illóolajokból még pár csepp beleférjen. Az illat természetesen nem lesz olyan tartós, mint a szintetikus parfümöké. De ha pici az üveg, simán elférhet a neszeszerben.

Miután a megfelelő illóolajokat belecsepegtettük, hűtőben kell hagyni, legalább egy hetet, hogy összeérjen a keverék. Van, aki két hetet is javasol. Közben néha rázogassuk, szagolgassuk, lehet rajta javítgatni, ebből-abból még csepegtetni.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
スベディ スダラサナ

Az illatokról néhány szó

SAJÁT MÁRKÁS

Az illatok összeválogatása azért igényel némi gondosságot. Vannak a fej, szív,-és alapillatok. A fejillatok (pl. levendula, citrom, narancs, teafa) párolognak el leggyorsabban, ezek nyújtják az első benyomást, kb. 5-30 perc alatt elillannak. A szívillatok (pl. Ylang-ylang, rózsafa, levendula, rozmaring) a legfontosabb jegyek, legalább 10-30 perc kell, h kibontakozzanak. Ezek alapján soroljuk be a parfümöt valamilyen kategóriába. Legutoljára jelennek meg az alapillatok (pl. jázmin, rózsafa, ylang-ylang, fahéj, vanília). Szinte fixálóként működnek, stabilizálják a többi illatot, és ezek maradnak meg a legtovább. Olvastam már olyanról is, hogy rögzítő illat, ami összeköti, összetartja az illatokat (pl. vanilia, levendula).

Először az alap illatokat adjuk cseppenként az olajhoz, aztán a szívillatokat, végül a fejillatokat. A végén lehet rögzítő illatot is tenni néhány cseppet. Ami az arányokat illeti, kb. 10 ml bázisoljba, egyenlő arányban kb. 3-4 csepp, fej, szív és alapillat, és 1-2 csep rögzítő. És akkor innentől kezdve tényleg a kreativitásunk, és egyedi igényeink szerint alakulnak a dolgok.

Saját, kipróbált illatkombinációk

Én nagyon imádom a narancs-szegfűszeg kombinációt, télre ideális, mert élénkít, vidámít, és a szegfűszegtől karácsonyi hangulata lesz, mikozben friss marad az illat. Levendulát mindenbe teszek, rögzítőnek. Aztán a natúr szantál, csak simán a bázisolajban - az az ünnepi illatom. Bár a szantál is lehet, hogy eléggé megosztó, lehet akad olyan, aki nem viselné el magán, én imádom. És van még egy letesztelt kombinációm, a citrom, narancs, szegfűszeg, rozmaring, levendula kombináció, ami szintén friss hatású illat lett. És van még egy, amit kicsit édeskésebb: jázmin, citrom, borsmenta, szegfűszeg, levendula.

Ha nem tudjuk eldönteni milyen hatása lenne az egyes illatoknak együtt, akkor olvastam valahol egy egyszerű technikát: fültisztító egyik végére cseppentsünk az adott olajból, és tegyük őket befőttes üvegbe, zárjuk le, várjunk kicsit, majd szagoljunk bele - így kb. meg lehet érezni, milyenek lennének együtt. Kipróbáltam, elég jól működik. Kellemes kreatív kikapcsolódást kívánok mindenkinek! :-)

„ A boldogság olyan, mint a parfüm: nem adhatod át másoknak anélkül, hogy rajtad is maradna belőle néhány csepp.”

Ralph Waldo Emerson


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!