ROBERT J. SHILLER

Hogyan hatnak a vírus módjára terjedő történetek a gazdaságra?

2020. december 15.
kedd 19:15

Narratív közgazdaságtan ♦ piszkozat

Óvatosságra int az gondolat, hogy egy könyvajánlót egyszer az író (vagy a fordító) elolvas, de az még nagyobb figyelmet követel az ajánlás során, hogy a könyv iránt érdeklődőt végül vásárlásra és olvasásra ösztönözze.

Kezemben tartom a

Narratív közgazdaságtan (Robert J. Shiller) című könyvet. Tudni kell rólam, hogy nem vagyok közgazdász és abból a célból tanulmányozom a könyvet, hogy vállalkozási szándékomat megerősítse. A 32. oldalon a bitcoinnal kapcsolatos információkkal gazdagodhatunk, mellyel én magam is foglalkoztam. A bitcoint számító számítógépek egy része nem végez hálózati forgalmat, csupán csak a számítási egységet végző grafikai kártyát fűti túl, melynek következtében azok gyorsan tönkremennek, ezáltal újabb vásárlási igényt generálnak. Ezen tény kétségtelen, de az is, hogy az internet népe egyre nagyobb kapacitású számítási és áteresztési igényt követel, melyeknek érték-mérőszáma akár lehet a bitcoin is.

A könyv írója mély benyomást tett bennem, hiszen

felveti és megerősíti, hogy a gazdaságra ható gondolatok és történetek az egyénre hatnak, aki végül ösztönzően vagy hárítóan viseli az aktuális pénzügyi helyzetét/helyzetet. Ezen gondolatokat egészen az egyén álom szintjéig vezeti vissza:

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Az 58. oldalon olvasható:

9789633049914
HVG Könyvek
50 000 Ft

„A neurológusok úgy tartják, hogy a konkrét szereplőket, helyszíneket és hierarchikus eseménystruktúrát felvonultató álmokat a történetmesélő ösztönünk szövi. Tény, hogy az álmodás közbeni agyműködés erősen emlékezetet a sérült agy működésére, amelyben az elülső limbikus rendszer és a kéreg alatti kapcsolatainak a sérülései önkéntelen verbális megnyilvánulásokat okoznak.”

45. oldalon a fájó igazság olvasható:

"A fertőzések okozta halál és gyógyulás, akkor is beindul, ha egyetlen egészségügyi szakember sem tesz lépéseket a járvány megfékezésére, ahogyan régen, a modern orvoslás megjelenése előtt történt. "

A könyv megvásárolható a hvgkonyvek.hu oldalon:

és a HVG.hu is írt róla:

A vírusszerűen terjedő sztorik, azaz a narratívák hatnak a gazdaság alakulására – bizonyítja új könyvében Robert J. Shiller Nobel-emlékdíjas közgazdász. Elméletét a magyarországi viszonyokra is alkalmazni lehet.

A magyarok harmada legfeljebb egy hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik

"A kutatás szerint azok körében, akiknek a járvány miatt megszűnt az állása, 79 százalék maximum 3 hónapig tudna megélni a tartalékaiból. Zobor Zsuzsa, a K&H alapok kezelőjének vezetője elmondta: jelentős azok aránya, akik nagyon rövid időre elegendő tartalékkal rendelkeznek. Éppen ezért lényeges, hogy az érintettek minél előbb kezdjék el a takarékoskodást, így stabilabb háttérrel várhatják a hirtelen jött változásokat." írja az index.hu és az adozona.hu is:

„ Hadd erősítsem meg, hogy az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, a félelem maga.”

mondta 1933. március 4-én Franklin D. Roosevelt

Letölthető pénzügyi tervező 2021

A képen látható összeadó táblázat letölthető a kék nyílra kattintva:

Kapcsold ki a várost! - Margitszigeti Jóga 2020.

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022