Mi a nárcisztikus személyiségzavar

A nárcisztikus személyiségzavar, a B típusú személyiségzavarok közé tartozik. Van még három másik ezen kívül: borderline, szociopata, hisztrionikus.

2020. október 19.
hetfő 12:04

Mi a nárcisztikus személyiségzavar? ♦ piszkozat

Az alábbi írás részben saját tapasztalatból, részben egy kis utánajárás alapján született. Nem vagyok pszichiáter, igyekeztem egyszerűen és érthetően, a saját tapasztalataim szerint írni a témáról.

Hogyan lesz valaki nárcisztikus?

0 és 6 éves kor között alakul ki, olyan gyerekeknél, akik nem voltak szeretve. Akiknél a szeretet helyett otthon max.figyelem volt, esetleg csodálat. De ezeknek egyike sem a szeretet, ezt tudjuk. A kisgyerek hamar megtanulja, hogy mit kell tennie, hogyan kell kell viselkednie ahhoz, hogy megfeleljen a szüleinek. Nagyon sokszor kívülről ezek a családok tökéletesnek tűnnek, és sokszor mindent meg is kapnak a családban a gyerekek, csak épp a szeretet hiányzik. Mivel látszólag minden normális, ők maguk - még felnőttként is - ideálisnak írják le a gyermekkorukat. Pedig nagyon nem volt az. Ezekben  a családokban legalább az egyik szülő szintén nárcisztikus személyiségzavarban szenved, az is lehet, hogy mindkettő. Természetesen nem mindegy, milyen fokú a zavar. Fontos leszögezni, hogy a nárcizmus egy elég széles spektrum, 1-től 10-ig osztályozza a pszichiológia. Az elején még van önreflexió is, a második felében már nem nagyon, a 10-es szintet hívjuk úgy, hogy pszichopata.

Itt nincs valódi önreflexió, már csak célorientáltság. Ez egy nagyon fontos pont. Az, hogy nincs önreflexiója, azt jelenti, hogy nem lát rá magára. A kisgyerek kialakít egy hamis selfet, egy grandiózus, mindenkinek megfelelni tudó, tökéletes ént, egy mini kis hőst - 6 éves korára ez már kész van. És innentől ez meg is marad. Kinek milyen szinten, az már más kérdés, attól függően, hogy mennyire erős komponens ez a személyiségben.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
személyiségzavar

Tipikus jellemvonások

Tehát egész életében, ez az alapstruktúrája a személyiségének: ő szuper mindenben. Többféle csoportba sorolhatók, vannak pl.akik a testi adottságaikkal tűnnek ki, vannak, akik az elmebeli képességeikkel. De általában valamivel mindenképpen kitűnnek a többiek közül - de még ez sem feltétlenül van így. Van olyan is, aki egyáltalán nem különleges semmiben, csak azt hiszi magáról. Muszáj ebben hinnie, mert ez alakult ki kisgyermekként, ezt kellett hinnie, hogy valamivel felhívja magára a szülei figyelmét, hogy legalább figyeljenek rá.  

  • Egy nárcisztikus személy ált. mindent jobban tud a környezeténél. Még akkor is, ha azt mondja, hogy ez nem így van - lehet, hogy pont azzal tűnik ki, hogy ő a legszerényebb
  • mindegy mi a szitu, ő abban tuti szuper. A szavai mást sugároznak, mint a tettei, és érzés szinten is mást kommunikál sokszor. Érzékenyebb személyek ezt ált.érezni szokták, van, hogy rögtön az elején. Paradox az elméje, egy mondaton belül képes dicsérni, és lehúzni. Olyan személyek társaságát keresi, akik folyamatosan csodálják őt. Cserébe ő is ad, de csak  a kapcsolat elején. Invesztál a másik félbe, annyit, amennyit szükséges, tehát energiát fordít a kapcsolatra, mert ő  A TÖKÉLETES NÁRCISZTKUS FORRÁST keresi. Mindig. Egész életében. Itt most visszautelnék a kora gyermekkori élményére, ahol ő soha nem volt szeretve, nem volt anyai, feltétel nélküli szeretet - és ezt keresi. Csak rosszul csinálja. 

Mert van egy felépített szelfje, aminek az alapvető mozgatórugója ált.az, hogy elkerülje a szégyent, amit akkor érezne, ha kiderülne, hogy ő nem tökéletes. Bár ő maga tisztában van azzal, hogy ő nem tökéletes, de ha erre más is rájön, akkor elveszíti még azt a kicsikart csodálatot is, amit a környezetétől folyamatosan elvár, lecsapol, és bármi áron megszerez. Ez egy olyan manipulációs szövevény, amire  alapszintű pszichológiai ismeretek nélkül, szerintem szinte képtelenség rájönni.

Kapcsolódás egy nárcisztikussal

Amikor a másik fél a kapcsolatban - és itt teljesen mindegy milyen kapcsolatról van szó, baráti, munkatársi, szerelmi, stb. - már láthatóan jól működik, tehát látszik rajta, hogy ideális nárcisztikus forrásnak fog bizonyulni, akkor elkezd működni a kapcsolat. A másik fél úgy érzi, sose volt még ekkora szerencséje, most végre észrevette vki az eddig észre nem vett tehetségét, vagy bármilyen eddig akár önmaga számára is rejtett tulajdonságát, ami most fel lett fedezve, és értékelve van, el van ismerve. Az esetek, és kombinációk száma végtelen. Mindenkinél egyedi. A lényeg: grandiózusan felturbózott az egész. Túl sok dicséret akár, vagy túleszményített lelki kapcsolat, túlidealizált bármilyen tulajdonság. Az áldozat ált.azt hiszi, most megtalálta az eszményi, rég keresett tanítót, a hőn áhított lelki társat, az igazi főnököt, akinek öröm dolgozni, stb. akármit.  Itt ragadja meg a kiskapuinkat, és besétál rajtuk. Úgy hogy huss, észre sem vettük.Innentől a markában vagyunk, manipulálni tud.

Ezután a fázis után jön a leértékelés fázisa. Azaz elkezdi felfedezni a hibáidat. Te pedig sajnálkozol. És próbálsz megfelelni, újra felnőni a rólad kialakított idealizát képnek. Itt jön a bökkenő, hogy nem fog menni, soha többé, akárhogy gürizel, mert az  a lényeg, h ő a tökéletes, és te elkezdtél megváltozni. Az  a lényeg, hogy az ő grandiozitása alá legyen támasztva, minden körülmények között. Ő megmondja neked a tutit. Ha ellenkezel, le fog minősíteni. Ez ellen bármely jobb érzésű ember, először elkezd küzdeni, de a folyamat, ha itt nem kapunk észbe, a végtelenségig mehet. Ált.nem tűrik ezt az emberek a végtelenségig, de hajlamosak sajnos úgy kiszállni a kapcsolatból, h velük volt a gond. Ez nem így van. Egy nárcisztikus személynek soha nem lehet megfelelni, soha nem lehet vele egyenrangú partnerként működni együtt, mert ő mindnekinél följebb van.

Ez a gyermekkorban kialakult személyiségzavarából adódóan, ált. végigkíséri az egész életét. Folyamatosan azt kell bizonyítania, hogy ő jó, jobb, tökéletes, mindig tuti mindenben, mert így fog tudni megfelelni. Holott ez nincs így, nem kellene ezt tennie, de belegyökerezett ez a viselkedés, mert a szülei csak akkor szerették, rosszabb esetben egyáltalán nem is szerették, csak figyelem volt, de az is csak akkor, ha úgy működött, ahogy elvárták tőle.

Működj úgy, ahogy elvárom tőled!

Ezt a működj úgy, ahogy elvárom tőled, és akkor elfogadlak, esetleg még szeretlek is - hozzáállást játsza újra és újra. De soha nem lehet megfelelni az elvárásainak. Közben pedig még van egy olyan csavar is a történetben, hogy mélyen belül ő úgy tudja, hogy őt valójában akármit tesz, akármennyire is meg akar felelni, senki nem fogja teljesen elfogadni, szeretni. Itt lép be a rejtett szégyen-faktor még pluszban, ami elég lényeges. Mert ezt kapta otthon. Ezt hozta. Ezt rakták bele. 

„ ”

Ez az elképzelés vert gyökeret lénye legmélyében, és mivel ez egy alapfélelem, ennek megfelelően, már a kapcsolat kezdetén tudja, hogy úgyis vége lesz a kapcsolatnak. Ezt a csavart még hozzá kell venni. Ezért van  a leértékelő fázis, hogy a végkifejlet is le legyen játszva, pont úgy ahogyan neki volt gyermekkorában.

Idealizál, aztán elkezd leértékelni, te elmész, vagy ő rúg ki, mindegy, aztán még neked lesz lelkifurdalásod, és visszacsúszol-mászol, h azért mégis bocsásson már meg. Ez a másik a hülye és te kérsz elnézést c. játék.  Az egész manipulációs játékot ő irányítja. És a legtöbbször nincs is tudatában ennek.

Ha spirituálisan nagyon fejlett személyről van szó, az még veszélyesebbé teszi, mert rendelkezik ugyan erővel, de rosszul használja. Manipulációra használja. Nem megfelelő szándékkal. Annak ellenére, hogy nagyon sokszor őszintének tűnik, és sokszor az is, a kitárulkozásig is akár - de ez is csak a játék része. Általában minden a hatalomról, és annak megtartásáról szól, semmi másról. Mindegy, hogy a másik fél fölötti hatalomról, vagy bármilyen vezetői pozícióban betöltött hatalom megtartásáról beszélünk.

És mi a helyzet az elvekkel, erkölccsel?

Elvi, erkölcsi kérdésekbe egy nárcisztikus pszichopatánál nem érdemes belebonyolódni, mert nála teljesen mindegy milyen eszközzel éri el azt, hogy nárcisztikus forráshoz jusson. A nárcisztikus forrás az ő csodálója, grandiozitásának elismerője, hatalmának támogatója minden körülmények között.

  • Háromféle személyiségzavaros tud hosszabb távon ennek megfelelni: 1. egy másik nárcisztikus - mert neki amúgy is meg van szokva már ez az ún. nárcisztikus dinamika, esetében is családi minta
  • 2. borderline
  • 3. egy teljesen alárendelődő személyiség
  • vagy ennek a háromnak, vagy a háromból kettőnek a valamilyen arányú keveréke.

Mi a teendő?

A szakirodalom szerint a 3 hónapnál hosszabb ideig tartó kapcsolódás egy nárcisztikussal, már hosszú távúnak számít. Ha összesodort az élet egy nárcisztikussal, érdemes egy kis önvizsgálatot tartani, esetleg mélyebb önismereti munkára használni a gyógyulás időszakát. Igen, mert egy ilyen kapcsolatból mindenképpen meg kell gyógyulni, és ez időbe telik. Érdemes szakember, terapeuta segítségét kérni, úgy gyorsabb.

A nárcisztikus személyiségzavar, sajnos nagy teret hódít a mai világban mindenhol szinte: vallás, politika, közélet... Szerintem, aki szerez egyszer egy jó mély nárcisztikus sebet, annak utána már könnyebb lesz felismernie az illúzió mögötti valóságot... attól függ, ki, milyen mélyre képes ásni ÖNMAGÁBAN.

A legnagyszerűbb beszélgetés a nárcizmusról:

Könyvek, amiket ajánlok a témában

  • Dr. Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról - ez a könyv szerintem tényleg felülmúlhatatlan, és kihagyhatatlan szerintem azok számára, akik érintettek a témában.
  • Jackson Mackenzie: Kézikönyv mérgező emberekhez - ez pedig kt könyv egyben a szerzőtől, aminek inkább a második részét ajánlom azoknak, és leginkább azoknak szól, akik gyógyulni szeretnének.

A témához kapcsolódó You Tube csatorna: Ajánlom szeretettel figyelmetekbe Nárcisz Coach csatornáját, ahol rengeteg hasznos infót, tanácsot, és segítséget kaphattok:  https://www.youtube.com/channel/UCCk99Bt2hOYoarD42sx8h7Q

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022