Kézműves karácsonyfadísz szódabikarbónábó

2022. november 17.
csütörtök 15:27

Kézzel készített karácsonyfadísz ♦ piszkozat

Fillérekből előállítható, hófehér díszek egyszerűen, otthon - szódabikarbónából és keményítőből.

Szódabikarbónából

Biztosan alig akad olyan, aki ne ismerné a szódabikarbónából készült karácsonyfadísz receptjét. Én nem ismertem, egészen pár héttel ezelőttig. Már elsőre felkeltette az érdeklődésemet, aztán párszor újra szembetalálkoztam vele az interneten.

Mivel minden hozzávaló épp megvolt otthon, és nem is tűnt annyira macerásnak, belefogtam.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Elkészítés

Az egyik helyen azt olvastam, hogy 2 rész szódabikarbóna, 1 rész keményítő, és 1,5 rész víz. Máshol számszerűsítve volt, 2 dl, 1 dl, 1,5 dl. Egyszerűen, ha egy poharat használunk mérőeszköznek, az szerintem tökéletes. A keményítőnél fontos, hogy ne legyen sárga a színe. Ha az is hófehér, csak akkor lesz a végeredmény is az. (Vannak kicsit sárgás árnylatú keményítők is.)

Kimérjük a hozzávalókat, összekeverjük, és elkezdjük, kis-közepes láng fölött kevergetni, amíg be nem sűrűsödik. Folyamatosan kevergetjük amíg krumplipürénél sűrűbb állagot nem kapunk. Kész is a formázható massza, amit meg kell várnunk, hogy kihűljön, és csak azután kezdjük nyújtani. Itt fontos, hogy takarjuk le. (Én csak letakartam fedővel, és nem száradt ki, pedig csak fél nap múlva csináltam meg belőle a díszeket.) Mintha tésztát nyújtanánk ki, egyenletes kb. 3-5 mm vastagságúra. Ha masszívabb díszeket szeretnénk, akkor érdemes szerintem vastagabbra nyújtani, minimum fél cm-esre. És sütiszaggató formákkal kiszaggatjuk. Kinek mi van otthon, cuki karácsonyos, vagy akármilyen forma megteszi. Én fogpiszkálóval csináltam bele a lukakat, amin keresztül a szalagot, vagy madzagot, amivel fel fogjuk akasztani, át tudjuk majd bujtatni.

Ezután meg kell várni, míg szobahőmérsékleten megszárad. Ez lehet egy nap, vagy még több. Az első próbálkozásom kicsit girbegurba lett, mert hozzányúlkáltam míg száradt, és a szaggatásnál sm ügyeltem eléggé, hogy szép maradjon a széle. Fontos, hogy tegyük egy tányérra, vagy bármilyen sima felületre, és tényleg várjuk meg nyugisan, míg megszárad. Szalagozzuk, kötözgessük kedvünkre :-) Alkalmas karácsonyfadísznek, vagy csomagokra díszítésként, vagy asztaldíszt feldobni - az enyémek nem lettek tökéletesek, de annál cukibbak. Kellemes karácsonyi készülődést, hangolódást Mindenkinek!

„ ”


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!