A boldogság és boldogtalanság versei:

2022. január 16.
vasarnap 01:12

Mága páros hónapja, a január és február ♦ piszkozat

a boldogtalanság forrásának (ellen)értékeit tisztítja.

Óh, Kunti fia!

szólítja meg BHARATA leszármazottait a Bhagavad-gita 2. fejezet 14. verse.

Bharata egy jelentőségteljes földterületet jelöl, ahol

a tél és a nyár váltakozása kényszeríti az embert az előírások ismételt követésére. Ismeretes, hogy a hideg hónapokban a test hajlamos a tisztálkodás elkerülésére, ezért A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada a MAGYARÁTATban erőssen kiemeli a január és február hónapban végzett tisztálkodás fontosságát. A testünkben, a környezetünkben és a lakhelyünk tisztántartásában elkövetett tetteket vallásos folyamatnak kell tekinteni. Az ígéret szerint {|} ezt a típusú odaadást a karmától (negatív következményektől) való távolságtartás erejének tekinthetJük, azaz karma mentessé teszi életünket, a következő „kupi4ig”.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

De komolyra fordítva a szót!

A 2. fejezet 15. verse a boldogság és a boldogtalanság eltűrésének egyik igazán kőbevésett verse. A lemondás rendje az élet utolsó szakaszának végkifejlete. A felnövekedett gyermekek és az életeink társainak eltávolodásának peremén végül a gondolatot is el kell engedni. Erről szól az igazi lemondott rend, aminek morzsáit már bepisilve is tapasztaltuk gyermeki ágyunkba, de ez itt a legkomolyabb nehézségek tárháza!

Idézem:

"Óh, emberek között a legkiválóbb [Arjuna]! Akit sem a boldogság, sem a boldogtalanság nem zavar meg, s mindkettő esetén rendíthetetlen, az kétségtelenül méltó rá, hogy felszabaduljon."

Főlokdást/megoldást

a fejezet 65. verse nyújt, ahol a magyar fordító(k) közömbösnek szólítják a boldogságot és boldogtalanságot pillanatnyi befelé~fordulásal közömbösítőt, az önmegvalósítottat.

Nekem ez csak annyit jelent, hogy az ember fordul egyet az ágyban és kipihenten ébred holnap reggel.

A Srimad-Bhágavatam (5.5.1) így ír ezzel kapcsolatban:

„Kedves fiaim, ebben az emberi létformában semmi értelme minden erőnkkel az érzéki örömökért dolgozni. Az efféle boldogságra még az ürülékevőknek [disznóknak] is lehetőségük van. Ehelyett életetek során vállaljatok vezekléseket, mert ezáltal létetek megtisztul, s így soha véget nem érő transzcendentális gyönyört élvezhettek majd!”

Bhagavad-gita 6. fejezet 7. verse:

"Aki legyőzte elméjét, az elérte már a Felsőlelket, mert nyugalom árasztja le. Az ilyen ember számára boldogság vagy szenvedés, meleg vagy hideg, tisztelet vagy gyalázat nem különbözik egymástól."

„ ”

Margaret Island - Senki nem felel (hivatalos videoklip)

Siettünkben nem volt

Már időnk hátranézni, Kéz a kézben elhittük, Hogy visszatérhetünk. Végtelen mező volt, kiszáradt a föld, Régi séták ösvényein kihajtott a csönd.

Egy lépés előre, és rögtön hátra egy, Félünk, hogy majd semmi sem a jó irányba megy. Mentjük, ami menthető, hogy hátha itt marad Néhány dolog abból, ami tényleg fontosabb.

Csengőhang letöltése telefonra:

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022