Holdnapok

Hogy mi√©rt nem gyakorlunk telihold √©s √ļjhold napjain az astanga viny√°sza j√≥ga trad√≠ci√≥j√°ban, annak magyar√°zata a r√©gi idŇĎkbe ny√ļlik vissza.

Amint fent, √ļgy lennt

Sri K. Pattabhi Jois - tartva a v√©dikus eredetŇĪ j√≥ga gyakorl√°s hagyom√°ny√°t, nem tan√≠tott ezeken a napokon, melynek gy√∂kere nagyr√©szt az asztrol√≥gi√°ban keresendŇĎ.

A test√ľnkre √©s az elm√©nkre hat√°ssal van a Hold, ahogyan a F√∂ldre is. Az elm√©nk is folyamatosan v√°ltozik, az inform√°ci√≥ befogad√≥, √©s tanul√°si kapacit√°sa is v√°ltozik, √©s az agyunk ‚Äď ami a ‚Äělegnedvesebb szerv√ľnk‚ÄĚ, szint√©n √©rz√©kenyen reag√°l a Hold v√°ltoz√°saira, ahogyan a tengern√©l az √°rap√°ly jelens√©g megfigyelhetŇĎ, hasonl√≥ folyamatok zajlanak a test√ľnkben is.

Nap-Hold Jóga

Teliholdkor a sz√∂veteinkben t√∂bb a v√≠z, ez a mozg√°sunkra is hat√°ssal van, az √≠z√ľletek kev√©sb√© mozg√©konyak, kicsit merevebb a test. √öjholdkor a hat√°s ellenkezŇĎ, sz√°razabbak a sz√∂vetek, ez√°ltal kev√©sb√© lesznek mozg√°konyak az √≠z√ľleti szalagok, de az eredm√©ny ugyanaz. Nagyobb a s√©r√ľl√©sek vesz√©lye mindk√©t esetben.

Lelki√°llapotunkban is √©rz√©kelhetŇĎ ez a v√°ltoz√°s. Teliholdkor energikusabbnak √©s √©rzelemgazdagabbnak √©rezhetj√ľk magunkat, ugyanakkor ingadoz√≥ kileng√©sek tark√≠tj√°k √°ltal√°ban ezt az √°llapotot. Nagyobb √©rzelmi kileng√©sek √©lhetŇĎk meg. Ilyenkor a k√≥rh√°zakban, rendŇĎrs√©gen is az √°tlagosn√°l nagyobb forgalom figyelhetŇĎ meg.

Az √ļjhold energi√°ja pedig kicsit nyugodtabb, √©s alaposabb. Ilyenkor kiss√© higgadtabbnak, felk√©sz√ľltebbnek √©rezhetj√ľk magunkat bizonyos d√∂nt√©sek meghozatal√°ra, de ak√°r a mindennapi rutinunk sor√°n is megfigyelhetŇĎ ez a v√°ltoz√°s. Fizikailag ez a minŇĎs√©g is merevebb az √°tlagosn√°l. A test√ľnk ellen√°ll√≥bb, de szint√©n kev√©sb√© mozg√©kony.

A telihold energetikailag egy bel√©gz√©s v√©g√©nek felelhet meg, lefel√© ir√°nyul√≥ hat√°s. Az √ļjhold pedig a kil√©gz√©s v√©g√©n, felfel√© ir√°nyul√≥ energetikai mozg√°shoz hasonl√≠t.

Sri K. Pattabhi Jois nem tan√≠tott √ļj √°szan√°t ezeken a napokon, k√∂vetve a v√©dikus trad√≠ci√≥t. A mysore-i egyetemen m√©g sz√ľnnapok is voltak a holdnapok, a di√°kok nem kaptak leck√©t, a hagyom√°ny szerint. A tan√°rok √©s di√°kok, akik egyar√°nt br√°hmana csal√°dokb√≥l sz√°rmaztak, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szertart√°sokat v√©geztek ezeken a napokon. Valamint az ezen a napon √ļj √°szan√°t tan√≠t√≥ tan√°rnak cs√∂kken a tud√°sa, de a di√°knak is, az elŇĎzŇĎ √©s azt k√∂vetŇĎ egy-egy napon, ami szint√©n sz√ľnnap volt emiatt az egyetemen.

Egy tradíció követése

Az astanga viny√°sza j√≥ga tard√≠ci√≥j√°t k√∂vetni egy m√©lyen bensŇĎs√©ges tudat√°llapot, ami bel√ľlrŇĎl fakad. Mint ahogyan b√°rmilyen tan√≠tv√°nyi l√°ncolat elŇĎtt megh√≥dolni szint√©n. Megvannak az elŇĎnyei. Nyilv√°n mindenki maga d√∂nt. V√©lem√©nyem szerit meg kell tanulni k√∂vetni ahhoz, hogy el√©rj√ľk a szabads√°got, valamint az √ļt a l√©nyeg. √©s seg√≠ts√©g n√©lk√ľl nem fog menni senkinek.

  • Ha valaki nem tart pihenŇĎnapot holdnapon, akkor sem dŇĎl √∂ssze a vil√°g persze. Vagy ha nem heti 6x gyakoroljuk az astanga viny√°sza j√≥g√°t, √©s √©pp nem szombaton van m√≥dunk pihenŇĎnapot tartani, term√©szetesen abb√≥l sem kell fesz√ľlts√©get gy√°rtani. A l√©nyeg, hogy t√∂rekedj√ľnk a rendszeres gyakorl√°sra, k√∂telezz√ľk el magunkat, √©s az eredm√©ny nem marad el! De ne egy h√©t alatt akarjuk megv√°ltani a vil√°got, mert az nem biztos, hogy siker√ľlni fog!
  • -) Kitart√≥ gyakorl√°st mindenkinek tov√°bbra is! Holdnapokon innen √©s t√ļl!

  • Forr√°s: bandhaworks.hu: Holdnapok (Eddie Stern Director: Ashtanga Yoga New York & Broome Street Temple)
  • astangini.wordpress.com

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány
Hotline +36 30 399 3130
Astanga tanfolyam kezdŇĎknek: 2019. febru√°r 3.