2022. január 16.
vasarnap 23:57

Holdnapok ♦ piszkozat

Hogy miért nem gyakorlunk telihold és újhold napjain az astanga vinyásza jóga tradíciójában, annak magyarázata a régi időkbe nyúlik vissza.

Amint fent, úgy lennt

Sri K. Pattabhi Jois - tartva a védikus eredetű jóga gyakorlás hagyományát, nem tanított ezeken a napokon, melynek gyökere nagyrészt az asztrológiában keresendő.

A testünkre és az elménkre hatással van a Hold, ahogyan a Földre is. Az elménk is folyamatosan változik, az információ befogadó, és tanulási kapacitása is változik, és az agyunk – ami a „legnedvesebb szervünk”, szintén érzékenyen reagál a Hold változásaira, ahogyan a tengernél az árapály jelenség megfigyelhető, hasonló folyamatok zajlanak a testünkben is.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Teliholdkor a szöveteinkben több a víz, ez a mozgásunkra is hatással van, az ízületek kevésbé mozgékonyak, kicsit merevebb a test. Újholdkor a hatás ellenkező, szárazabbak a szövetek, ezáltal kevésbé lesznek mozgákonyak az ízületi szalagok, de az eredmény ugyanaz. Nagyobb a sérülések veszélye mindkét esetben.

Lelkiállapotunkban is érzékelhető ez a változás. Teliholdkor energikusabbnak és érzelemgazdagabbnak érezhetjük magunkat, ugyanakkor ingadozó kilengések tarkítják általában ezt az állapotot. Nagyobb érzelmi kilengések élhetők meg. Ilyenkor a kórházakban, rendőrségen is az átlagosnál nagyobb forgalom figyelhető meg.

Az újhold energiája pedig kicsit nyugodtabb, és alaposabb. Ilyenkor kissé higgadtabbnak, felkészültebbnek érezhetjük magunkat bizonyos döntések meghozatalára, de akár a mindennapi rutinunk során is megfigyelhető ez a változás. Fizikailag ez a minőség is merevebb az átlagosnál. A testünk ellenállóbb, de szintén kevésbé mozgékony.

A telihold energetikailag egy belégzés végének felelhet meg, lefelé irányuló hatás. Az újhold pedig a kilégzés végén, felfelé irányuló energetikai mozgáshoz hasonlít.

Sri K. Pattabhi Jois nem tanított új ászanát ezeken a napokon, követve a védikus tradíciót. A mysore-i egyetemen még szünnapok is voltak a holdnapok, a diákok nem kaptak leckét, a hagyomány szerint. A tanárok és diákok, akik egyaránt bráhmana családokból származtak, különböző szertartásokat végeztek ezeken a napokon. Valamint az ezen a napon új ászanát tanító tanárnak csökken a tudása, de a diáknak is, az előző és azt követő egy-egy napon, ami szintén szünnap volt emiatt az egyetemen.

Egy tradíció követése

Az astanga vinyásza jóga tardícióját követni egy mélyen bensőséges tudatállapot, ami belülről fakad. Mint ahogyan bármilyen tanítványi láncolat előtt meghódolni szintén. Megvannak az előnyei. Nyilván mindenki maga dönt. Véleményem szerit meg kell tanulni követni ahhoz, hogy elérjük a szabadságot, valamint az út a lényeg. és segítség nélkül nem fog menni senkinek.

„ ”

Ha valaki nem tart pihenőnapot holdnapon, akkor sem dől össze a világ persze. Vagy ha nem heti 6x gyakoroljuk az astanga vinyásza jógát, és épp nem szombaton van módunk pihenőnapot tartani, természetesen abból sem kell feszültséget gyártani. A lényeg, hogy törekedjünk a rendszeres gyakorlásra, kötelezzük el magunkat, és az eredmény nem marad el! De ne egy hét alatt akarjuk megváltani a világot, mert az nem biztos, hogy sikerülni fog! -) Kitartó gyakorlást mindenkinek továbbra is! Holdnapokon innen és túl! !!!

  • Forrás: bandhaworks.hu: Holdnapok (Eddie Stern Director: Ashtanga Yoga New York & Broome Street Temple)
  • astangini.wordpress.com

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022