Uddzsájí légzés

2019. január 07.
hetfő 21:46

A jellegzetesen astangás hangos légzés

Ha a légzés kezdeményezi a mozdulatot, akkor a légzés úgy fog mozgatni bennünket, ahogyan a falevelek mozognak a szélben.

Az uddzsáji légzés jelentése

Az uddzsáji, másnéven hangos légzés, jó esetben minden astanga órán megemlítésre kerül, rövid, tömör instrukciókkal, a technikáját illetően. Most kicsit részletesebb kibontása következik a témának. Az uddzsáji légzést szokták még győzedelmes vagy diadalmas légzésnek is nevezni. Az ud előtag fölfelé irányulást, kitágulást jelent, a dzsaja meghódítást, győzelmet, sikert. Az uddzsáji légzés során a tüdők teljesen kitágulnak, a mellkas szinte kidülled. Az uddzsáji egy alapvető fontosságú pránajáma technika, a légzés meghosszabbítását, megnyújtását, azaz az életerő kiterjesztését is jelenti. Néha prána alatt az anatómiai (külső) légzést értik, de többnyire a finomfizikai testben lévő belső erőt, életerőt jelenti, az ájáma jelentése pedig nyújtani, meghosszabbítani.

Az uddzsáji pránajáma egy pratjáhára technika. A pratjáhára az érzékeink visszavonását jelenti, azaz befelé fordulást. A saját hangunkra figyelve, elkülönülve a külső hangoktól, befelé tudjuk fordítani a figyelmünket, ami elősegíti a meditációt. A légzés hangját hallgatva sok információhoz juthatunk, a pózokkal kapcsolatban, a hozzájuk fűződő viszonyunkat illetően. Ha bármilyen kis eltérést tapasztalunk a légzésünk hangjában, erejében, hosszában stb. és tudatosítjuk, majd kijavítjuk, akkor máris elkezdtük kijavítani a korlátozó hozzáállásunkat is.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ha megáll a légzés, megáll az életenergia áramlása is - ez nyilvánvaló. Fontos, hogy egyfolytában, légzésszünet nélkül fenntartsuk az egyenletes légzést, még akkor is, ha ez nagy erőfeszítést jelent, különösen akkor, mikor a fizikai vagy érzelmi határainkat feszegetjük egy pózban. Kino McGregor úgy fogalmaz a könyvében, hogy "Az astangában a szó szoros értelmében, egyenesen a fájdalom, a szorongás, a szomorúság érzésébe vagy bármiyen más feltörő érzelembe kell lélegezned. A sorozatok elsajátítását nemcsak az ászana külső formája bizonyítja, hanem az, hogy mélyen és egyenletesen tudsz lélegezni közben." Megszívlelendő. A mély légzés az idegrendszer nyugalmi állapotát megteremtve, olyan, mintha érzéstelenítővé válna. Ha képesek vagyunk a figyelmünket a légzésünkön tartani, akkor megelőzhetjük a sérüléseket, erősebbé, hajlékonyabbá válhatunk.

Nekem könnyebb a fizikai test részeire irányítanom a figyelmemet olyankor, mikor valami krízist élek meg a gyakorlás során. Ez csak annyit jelenti, hogy tudatosítom az adott területen felmerülő érzetet, és egyszerűen tovább lélegzem. A légzés egy eszköz, ami mindig kéznél van, ami nemcsak a jóga gyakorlásunkban hasznos, hanem a mindennapokban is. Bármilyen érzelmi kilengést tapasztalunk, csak figyeljük meg a légzésünket, felszínessé, zihálóvá válik, vagy épp visszatartjuk a lélegzetünket. Ha képesek vagyunk tudatosítani ezt, 2-3 uddzsáji légzéssel vissza tudjuk állítani az egészséges állapotot, máris elcsitítva az érzelmi vihart. Néha lehet hogy több idő, vagy többszöri próbálkozásra sikerül csak - de mindenképp megéri. A tartós belső békénkhez vezető, első lépcsőfok ez lehet.

A hangos légzés technikája

A légzésben elsődleges szerepe van a rekeszizomnak, a hasizmoknak, valamint a légzési segédizmoknak (minden olyan izom, ami részt vesz a mellkas tágításában: külső, belső bordaközi izmok, nyakizmok, fűrészizom, mellizmok, esetleg még a csuklyás izom és a széles hátizom is). A jógában a hasat és a mellkast is használjuk a légzésnél, és a bordaközi izmokat is megdolgoztatjuk. A medence hátra van billentve, hasizom behúzódik, farizom finoman megfeszül.

Finoman előretoljuk az alhasat, aztán beszívjuk a levegőt, majd megyünk tovább, a bordakosarat is megtöltjük,a belső, bordaközi izmok ellazulnak, és engedik kiterjedni a bordakosarat, alulról fölfelé haladunk. A köldök alatti hasizomrészt nagyon finoman megfeszítve tartjuk, ez egy finom hasizom munka, a köldök felett mozog a has. A gégefedővel részlegesen befedjük a gégét (ami pl. víziváskor van ilyen állapotban), a hangrés szűkül, megnyújtjuk a légzést, lassabban áramlik be-és ki a levegő, és egy mély H hangot hozunk létre. Ez egy halk, susogó hang, a hangszálak nem vesznek részt a képzésében. A légzés során hő keletkezik, és mozgás nélkül is izzadhatunk, csak a légzéstől.

„ Az astanga jóga egy légzőgyakorlat, minden egyéb másodlagos a módszerben.”

Sri K. Pattabhi Jois

A légzés és az elme

Viszont az uddzsáji légzésnek mégis legfontosabb hatása az elme lecsendesítésében rejlik. "Az elmét egy tóhoz lehet hasonlítani. Ha megjelennek a gondolati hullámok (vrittik), akkor az megzavarja a tó felszínét, és az elkezd fodrozódni. Ha belenézel a vízbe, akkor a külsődnek csupán az eltorzult megjelenését érzékeled. Ezt az eltorzult tükörképet látjuk folyamatosan, és ez az oka, hogy nem ismerjük valódi önvalónkat. Ez szenvedést (duhkha) és tudatlanságot (avidjá) eredményez. Amikor a gondolati hullámok elültek, és az elme tavának felszíne első alkalommal kisimul, akkor láthatjuk, kik is vagyunk valójában." - Gregor Mahle.

Az elme közvetlen befolyásolása nehéznek tűnhet, de a régi jógik megtalálták a megoldást erre a problémára. Rájöttek, hogy a gondolkodás (vritti), és az életerő (prána) mozgása együtt történik, tehát az elme és a légzés együtt mozog. Az elmére tehát közvetlen hatást gyakorolhatunk a légzés szabályozásán keresztül. Minél pontosabban tudjuk szabályozni a légzésünket, annál inkább képesek leszünk az elménket is uralni. "Amikor a légzés zavart, az elme is zavarttá válik. A légzés szabályozása által a jógi eléri az elme szilárdságát." - Hatha jóga pradípiká II./2.

A hangos légzés technikája

Légzés és méregtelenítés

A hang létrehozását úgy tudjuk gyakorolni, ha belélegzünk orron keresztül, majd a kilégzés 3/4-e szájon át történjen, így könnyebben létrehozható a hang, majd a kilégzés utolsó harmadára csukjuk be a szánkat, és próbáljuk ugyanúgy létrehozni a hangot, mint nyitott szájjal.

Miért érdemes növelni a be és kilégzések hosszát? A belégzés növelésével növeljük az oxigén ellátást, és minél hosszabb a kilégzés, annál több méreganyagot tudunk kilélegezni. Ezek lehetnek mentális (gondolatok), érzelmi (félelm, düh, gyűlölet, ragaszkodás stb.), fizikai (ki nem ürített anyagcsere termékek), és környezeti (ólom, CO2, élvezeti cikkek, nikotin stb.) - amik felhalmozódnak a testben, különösen olyan területeken, ahol kevesebb az oxigén, pl. ízületek, zsírszövetek környékén. A mély légzés segítségével a test egészségi állapotának helyreállítása felé tehetjük meg az első, nagyon fontos lépést.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2023