Mi van, ha megtörténik?

Ez a cikk a benne szereplő videó egy részletének kivonata.

2020. április 25.
szombat 18:44

A halogatás ellenszere ♦ piszkozat

Ha jól időzítesz, akkor többet nem érzed úgy, hogy rossz helyen, rossz időben voltál!

Megtörténik?

A halogatásnak az az aprócska félelem az alapja, hogy MI VAN, HA MEGTÖRTÉNIK? Azt lenne jó látni, hogy egy cselekvésnek mindig van eredménye. Akkor van megfelelő eredménye, ha azt megfelelő időben tesszük.

Időzítés

A halogatásnak az ellenszere az időzítés. Világos, hogy nem akarunk hűbelebalázs módjára belerohanni dolgokba. Az emberek azért szoktak halogatni dolgokat, mert joggal tartanak a következménytől. Még úgy érzik, hogy nem látták át. Viszont olyan is van, hogy már átlátták, de még mindig nem merik megtenni. Ez az a félelem, amit nagyon sokszor egy olyan ember, egy olyan család, egy olyan társadalom, halmoz fel, ahol a törvények nem világosak, nem egyértelműek, túl gyorsan változnak és nem követnek egy következetes irányt. Hogy lehet ott vállalkozni, ahol évente változnak az adótörvények? Hát akkor az ember halogat, mert nem tudja, hogy mi lesz a következménye egy nagy beszerzésnek, vagy egy nagy üzletnek.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Tartós kapcsolatok

Hogy lehet például egy olyan társadalomban kapcsolatokat tartósan létesíteni, ahol az erkölcsiség törvényei nagyon gyorsan tudnak változni. Egy-két évtized alatt teljesen át van írva mondjuk egy emberi kapcsolatnak a törvényrendszere vagy a szabályrendszere.

Félelem

A halogatás az félelem, egy olyasféle félelem, hogy mi van ha megtörténik, és nem látom át a következményeket. Az ellenszere az, hogy elég következményt láttam-e? Felteszem a kérdést, hogy eleget láttam abból, hogy mi lesz ha ezt megteszem? Egy idő után elégnek kell lennie, és azt mondom, hogy eleget láttam, eleget tudok és időzítem, hogy mikor teszem meg.

Türelem

Nem halogatsz, hanem ha kell kivársz, türelmes vagy, de a dinamizmus nem vész el, és pontosan ott és akkor teszed amit kell, mondod amit kell, amikor annak meg kell történnie, és úgy, ahogyan meg kell történnie.

Meditáció

A meditáció a világgal való eggyé válást, a pillanatban való intenzív világos jelenlétet adja. Ebben a jelenlétében van egy szinkron élmény, az eggyé válás élménye. Többet nem érzed úgy, hogy rossz helyen, rossz időben voltál!

Jelenlét

Nézd meg hányan élünk úgy, hogy: "basszus" már megint baleset volt velem! Már megint rossz helyen, rossz időben voltam! Már megint valami történt, amit nem akartam, és nem tudom miért történt velem! Kiderül, hogy a tudat teljesen máshol van, teljesen be van borítva az illúziókkal, az elvárásokkal, a félelmekkel, a vágyakkal, a haraggal. Mindennel be van borítva, és nem tud letisztultan működni, tehát nem tud eggyé válni, tehát nem tud jelen lenni a pillanatban, tehát nem tud időzíteni.

Ha tiszta tudattal jelen vagy, akkor ez a pillanat letisztul, világos lesz, és az időzítés és a helyzet felismerés nem lesz probléma. Az idő és a tér az ebből a szempontból teljesen metsző.

„ Ha jó időben akarsz lenni, akkor jó helyen is kell hogy légy.”

Chong An Sunim

Chong An Sunim - 2013 06 28 Debrecen

A videó tartalma címszavakban

Milyen törvények szerint működünk? Melyek azok, amiket felismerünk, melyeket azok, amiket mi alkotunk? Mi függ a gondolatainktól, az érzelmeinktől, cselekedeteinktől és beszédünktől? Lehet-e tartós egyensúly egy társadalomban? Kik és mik ennek a résztvevői, hogyan valósítható meg? Honnan jönnek a betegségeink, és mi dolgunk velük?

És végül, de korántsem utolsósorban: Hogyan látható mindez zen szemszögből, illetve hogyan segíthet a meditáció a fenti kérdések tisztázásában-magunk, családunk és társadalmunk útkeresésében?

Forrás

A kivonat a videó 31-34 perceiből készült.

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022