Nyaralás alatt gyakorlás a kertben

2019. január 06.
vasarnap 09:32

Gyakorlásnapló

Néhány jógagyakorlással teli színes nap a nyaralás alatt.

Vidéken

A jóga gyakorlás a nyaralás alatt sem maradhat el. Vidéken, egy kis üdülőfaluban vagyunk, olyan helyen, ahol az utcákban csak az ott lakók közlekednek. Biciklivel, gyalog, néha autóval. Nyugalom van, békesség. Csak a kakas kukorékolás, és a kutyaugatás töri meg az átütő erejű csendet. Mikor megérkezünk, 1-2 napig szokni kell a csendet, aztán még pár nap, mire az ember elkezdni érezni, hogy kiszakadt a mindennapjaiból.

A kertben szoktam gyakorolni, nem hajnalban, hanem délelőtt. Amikor kényelmes, felkelés után. Az első pár napban rövidített sorozatot gyakoroltam. 1-2 napja teljes első sorozatot. Természetesen a szabadban. Ez esetben ez azt jelenti, hogy a kertben. A diófa mellett. Tegnap a napon jógáztam, és bár eléggé meleg volt, mégsem éreztem zavarónak a tűző napot. Sőt jólesett. Nagyon kényelmes gyakorlás volt, mindent lassan lélegezve, nem sietve, nagyon lazán, de mégis pontosságra törekedve végeztem. Nem csináltam 100%-os erőbedobással, de nem is kell minden nap a maximumot hozni, nem is lehet. Minden nap más a gyakorlás. Nekem ezeken a nyaralós napokon a gyakorlásom is nyaralós. És többnyire a kertben történik. Idáig még csak egy nap volt, mikor korán keltem és a szobában gyakoroltam.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A kertben

A nap, a szél, a föld, a falevelek, az égbolt, és természetesen a csend és a friss levegő olyan pluszt ad tényleg, amit vétek kihagyni - szerencsére megengedte még idáig az időjárás minden nap a kinti gyakorlást.

Most is a szabadtér mellett kampányolok, mint mindig, de nekem ez valóban meggyőződésem - a szabadban gyakorlás többet ad. Hozzátesz a gyakorlásunkhoz. Nézőközönségem is akadt, egy kis gyík és egy szitakötő személyében. Élveztem a társaságukat. A gyík végig mozdulatlanul napozott egy farönkön, és kényelmesen, el-elszunyókálva nézte végig a jógázásomat. A szitakötő persze hamar továbbállt. A két puli hűsölt, a kiskutya a házban aludt.

Minden nap más

Maricsjászana D-ben csak az egyik oldalon tudtam kulcsolni, minden más megvolt. A hidam kicsit nehézkesen, mert nem a saját ágyamban alszom, ezért enyhe hátfájással küzdök. Hátrabukfenceknél pedig nem éreztem, hogy van egy kis göröngy pont a tarkóm alatt, ami kicsit megnyomta a nyakam, amit ma egész nap éreztem.

Mára sem múlt a hátfájás, de gyakorloni ilyenkor még jobban esik. Mert amikor fáj valami, annál jobban érzem, hogy létszükséglet. Ma már a kiskutya asszisztált a sorozat első felében, heverészett, botot rágcsált mellettem, aztán elaludt. Ma már behúzódtam az árnyékba. Illetve, félárnyékban voltam, így esett jól. A hátfájás ellenére jobban ment a híd, mint tegnap, viszont Bhudzsapídászanában ma nem tudtam letenni az állam, csak a homlokom.

Ami a kedvencem, hogy amikor az állam lennt van a talajon, akkor érzem a föld illatát. Ja, és nem szőnyegen, hanem csak egy törölközőn gyakorolok. Persze így nehezebbek a vinyászák, de nem baj, nem törekszem 100%-ra.

Miért érdemes gyakorlásnaplót vezetni?

A gyakorlásnapló pedig hasznos dolog. Érdemes 1-2 mondatban leírni az adott napi gyakorlásunkkal kapcsolatos észrevételeinket önmagunkkal kapcsolatban. Azt is, hogy mit gyakoroltunk aznap. Meg amit még érdemesnek érzünk feljegyezni. Segíthet az elején. Kicsit a rendszeresség kialakításában, kicsit az összpontosításban. Ha heti összesítéseket is készítünk, az még pluszban hasznos. Én már nem írok ilyet. De az elején csináltam. És szerettem. Próbáljátok ki!

„ ”

45 perces kezdő jóga egy fekete pulival a kertben


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2023