Gluténmentes kenyér - házilag

Könnyen, gyorsan elkészíthető házi gluténmentes kenyér - saját tapasztalat alapján.

Vegán és gluténmentes

Több hónapig próbálkoztam, hosszabb-rövidebb megszakításokkal - mire sikerült olyan gluténmentes kenyeret készítenem, ami ehető, nem porlad szét, nem ragad.

  • Többszöri nekifutás eredménye tehát az alábbi recept, amiben sajnos nem szerepelnek mennyiségek, mert én nem szoktam méricskélni a konyhában semmit, csak öntöm, szórom érzésre - lehet hogy ezért is tartott ilyen sokáig, mire "
  • összeállt a kép"
  • :-)

GLUTÉNMENTES KENYÉR

Tészta

Tehát általában 3 féle lisztet keverek össze: kukoricaliszt, barna rizsliszt, és a harmadik féle az változó, ami épp van itthon, lehet lenmagliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, tökmagliszt, vagy bármilyen más gluténmentes liszt megfelelhet a célnak. Az első kettőből kicsit többet, fele-fele arányban, és öntök hozzá a harmadik féléből egy keveset. (A lisztek bioboltokban könnyen beszerezhetők.)

  • Nagyon kevés (egy teáskanál) tápióka vagy kukoricakeményítőt, és egy kávéskanál szódabikarbónát adok hozzá, kevés sót, olajat (lehet kókuszolaj vagy oliva, vagy ha csak étolaj van otthon, az is tökéletesen megteszi), és vizet. Kész is van a tészta. Olyan állagúnak kell lennie, mint a muffin tésztának (a nyújtható és a folyós között pont félúton kb.) nem tudom hogy mondják szakszóval, de olyan "
  • plattyanós"
  • . Ha egy evőkanállal belemerek, leplattyan róla a tészta. :D

Ízesítés

Szoktam néha fűszereket is beletenni, ízlés szerint mehet bármi, módjával persze, és magokat, pl. lenmagot, szezámmagot. Néha teszek bele pelyheket is. De ezeket ki lehet hagyni. Édeset is szoktam, ugyanezen lisztekből. Csak nem fűszerezem, hanem pl. reszelt almát és fahéjat teszek bele, vagy banánt és mézet. Édesíteni is lehet, méz, agavé szirup vagy nádcukor esetleg (aki eszik cukrot). Az állaga a lényeg, hogy ne essen szét.

Sütőpapírra öntöm, egyenletes vastagságúra simítom. Kb. 1-1,5 cm vastag, hogy könnyen átsüljön. Lehet pihentetni pár percet mielőtt a sütőbe kerül, én nem mindig szoktam. Kb. 180 fokon sütöm, 20-25 percig. Kicsit megemelkedik, de nem lesz 4-5 cm magas. Tény, hogy nem kenyér formája van, hanem lapos, de még ígyis ketté tudom vágni, és tudok belőle szendvicset készíteni.

Hotline +36 30 399 3130
Astanga tanfolyam kezdőknek: 2019. február 3.