Hétvégi vegán és gluténmentes lekváros sütemény

Nemcsak gluténérzékenyeknek!

Elkészítés

A liszteket a szódabikarbónával, nádcukorral, reszelt almával és olajjal összedolgoztam, annyi vízzel, hogy körülbelül maffin tészta állagú legyen - nem folyós, de nem is nyújtható keménységű, hanem a kettő között kb. Kis pihentetés után a tészta felét sütőformába öntöttem (virág alakú, szilikon formát használtam), majd a nem túl híg lekvárt ráöntöttem és a tészta másik felét is rásimítottam. 180- 200 fokon maximum fél óra alatt készre sül.

  • Hozzávalók: Lisztek: kukorica liszt, barnarizs liszt kb. fele-fele arányban, és egy kevés hajdina liszt és lenmag liszt
  • pici tápióka keményítő
  • nádcukor
  • kevés szódabikarbóna
  • olaj, 1 db kisebb méretű reszelt alma, lekvár, víz. Mennyiségeket nem tudok írni, mert nem szoktam méricskélni, érzésre öntöm, szórom a hozzávalókat. A gluténmentes édes és sós sütikkel, kenyerekkel egy ideje próbálkozom, ez is saját recept. Ez az édesség lett eddig a legfinomabb, és az állaga is megfelelő.

Gluténmentes lekváros sütemény

Glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. (wikipedia)

Glutént tartalmaz: búza, rozs, árpa, zab (legtöbb fajtája), tönkölybúza, durumbúza és kamut búza, illetve ezen gabonák őrleményei, valamint egyéb búzaeredetű termékek, mint pl. pelyhek, dara, korpa, csíra, illetve ezen gabonák keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is.

„ A művészi alkotás tehetséghez van kötve. A bölcsesség nincs. A bölcsességnek egyetlen feltétele van: a tudatosan megtisztított életrend.”

Hamvas Béla

Mit eszem egy nap? - Gluténmentes, Vegán

Mi a gluténérzékenység?

A búza, a rozs, a zab és az árpa magjaiban található fehérjeegyüttesben, a gluténban lévő gliadin kapcsolatba lép szervezetünk ellenanyagával, és ezek együttesen károsítják a vékonybél nyálkahártyáját. Tehát egy autoimmun eredetű, hiányos enzimműködésről beszélünk, ami a gluténtartalmú élelmiszerek hosszú éveken át tartó fogyasztása mellett a bélfal krónikus gyulladásához, a bélbolyhok ellaposodásához, és a bélfal hegesedéséhez vezet. A tünetek emberenként különböző képet mutatnak. Egyesek már gyermekkorban, míg mások felnőttként tapasztalják meg először a kellemetlenségeket. Vannak, akiknél a tünetek étkezés után azonnal, vagy később, az emésztő- és bélrendszerben, illetve azon kívül is felütik fejüket.

A lisztérzékenység a bélben zajló kóros immunreakció miatt leggyakrabban emésztőrendszeri panaszokkal jár. Gyakori tünet az étkezéseket követő puffadás, hasmenés vagy székrekedés, esetleg alhasi diszkomfort vagy fájdalom.

Nemcsak gluténérzékenyeknek!

"Ha valaki nem gluténérzékeny, akkor is jól jön néhány gluténmentes nap szervezetünk tehermentesítése végett. A diéta után igazán könnyűnek, frissnek, vitálisnak érzik majd magukat! A tavaszi tehermentesítési időszak kiváló alkalom a kipróbálásra."(Bajor Zsuzsanna, dietetikus)

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Hétvégi jóga elvonulás a Pilisben: 2019. április 5.