2020. augusztus 15.
szombat 17:41

Tanoljunk Ó Angolul ♦ piszkozat

Lássuk és haljuk a Harry Potterben szereplő nevek szófejtését Kamilától.

Hello, belló, ma Kamilla Péter

YouTuBe csatornájáról olvashattok és láthattok egy kivonatot. A felvételen Kamilla a Harry Potterben szereplő nevek szófejtésével foglalkozik.

Egy kis kiegészítés a Wikipédia forrás megjelöléssel:

  • Az etimológia avagy szófejtés, szónyomozás a nyelvészet egyik ága, mely a szavak eredetével foglalkozik
  • illetve szűkebb értelemben maga a szó eredete. Régi szövegeken és más nyelvekkel való összehasonlításon keresztül az etimológusok rekonstruálják a szó történetét – mikor terjedtek el a nyelvben, hogyan változott az alakjuk, jelentésük, és mi az ősszó ().

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Első téma, hogy Rolling, honnan inspirálódott?

Minden vizsgált esetben Kamilla az eredeti angol nevet vizsgálta és elsőként Amsz Demidor elemzésnek adott hangot: Amusz latinul fehéret jelent és a rubeusz latinul pirosat jelent. Demidor és Hagrid is egy apa szerepet tölt be Harry életében, ezen állítást a Harry Potter: A Journey Through a History of Magic Kalauzkönyv is megerősíti. A szímbólikus apaszerep reprezentálja az alkémiai folyamatát annak, hogy hogyan kreáljuk a bölcsek kövét.

A fehér albusz ás a piros rubeusz.

Dumbledore óAngolul dongót jelent és egy interjúban azt mondta Rolling: „ez a név mert Dumbledor egy zeneszerető ember.” Úgy gondolta a szerző, hogy Dumbledore dudolászva közlekedi Oxfordban.

Hagrid bizonyos dialektusban,

rossz éjszakát jelent és azért ez a név, mert Hagrid sokat iszik és emiatt nehezek az éjszakái, ezért ez a név köthető a karakteréhez.

Minerva McGalagony

Minerva egy római Isten, a bölcsességnek az Istene, amely nagyon is köthető a karakterhez. A McGalagony viszont skót költőről kapta a nevét, aki nagyon rossz költő volt és ezzel humoros akart lenn Rolling, hogy egy nagyon rossz munkájához nem értő ember aszociálja a McGalagony, aki igazán ért ahhoz amit csinál és nagyon jó benne.

Perszeusz Piton (Perselus Piton (angolul: Severus Tobias Snape)) Severus latin szóból ered, ami durvát és zordot jelent és ez nagyon kapcsolódik az Ő karakteréhez. Snape hangzásilag is hasonlít a sznékhez, ami kígyót jelent. Perszeusz Piton Mardekár-ház vezetője, úgyhogy így is kapcsolódik hozzá. Ha a norvég kötődését nézzük a Snape szónak, akkor az azt jelenti, hogy felháborodni, kegyet megvonni és becsteleníteni, ami jól leírja azt a hozzáállást, ahogy Ő a diákokkal bánik, azokkal akik nem mardekárosak.

Vegyük az ugrabug háznak a fejét Bimba professzor, akinek az angol neve ?

A folytatást a videóban találod:

„ ”

Etimológia - Harry Potter és a bölcsek köve

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022