A kommunikáció ahimszája

2019. április 10.
szerda 19:11

Mai témánk: a hízelgés labilis formája ♦ piszkozat

Ha egy mentális utazást szeretnétek hármasban, akkor próbáljátok ki az "ÉN IS stressz tesztet".

Mi a helyes reakció?

Az állatvilágban az első találkozáskor pár perc alatt kialakul a fölé- és alárendeltségi viszony, de az emberi intellektus ennek időt és teret ad. A legnagyobb jó szándék és elővigyázatosság és tudatosság ellenére, az emberi találkozások azonnali sematizálásra hajlamosak. A jó emberismerőktől kérdezném - a cikk végén van lehetőség a válaszadásra! -, hogy a következő ”példás” viselkedés mintákra mi a helyes reakció?

A konfliktusmegoldó kommunikáció: Én is

Egy munkahelyi sztereotípiákban gazdag, kategorizáló személyiségi stressz teszten vettem részt. A teszt során 3 személy, két férfi és egy nő beszélgetett egy asztalnál. A teszt az én szemszögemből pofon egyszerű volt: a velem szemben ülővel beszélgettem, és a látóteremen kívül eső személy – tőlem balra ült – tudatosan RENDSZERESEN megszakította a beszélgetést. Az Ő feladata csupán csak annyi volt, hogy az általam elhangzottakkal megegyező értékrendet és körülményt megerősítse, egy-egy szó közbeszúrásával: én is, nekem is, az én fiam is…stb. Ez igazán idegesítő volt. A stressz teszt addig tartott, amíg a beszélgető felek megnyilvánulásai pozitívak maradtak. A beszélgető partnerek férfi témákat és férfi szófordulatokat használtak, a beszélgetésből kirekesztett személy pedig egy sértődött hölgyet játszott. A teszt töréspontjában a hölgy kiesett a szerepéből (a tesztet ismerők számára: ítéletet hozott) és önmagában morális fölénnyel átitatottan kijelentette: SZEMÉT! (DE KI?)

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ekkor a beszélgető partnerek jó hangulata, őszinte társalgása átfordult a távolság tartás és a formális testtartás merev állapotába. „Thomas Gordon, kaliforniai pszichológus a konfliktusmegoldó kommunikáció során az én-üzeneteket ajánlja, mivel a te-közlés mindig minősítő, és lezárja a kommunikációt. A Te-üzenettel letámadjuk a másikat, leminősítjük, ráterheljük az összes felelősséget a kialakult konfliktusért. Egy Te-üzenetre vagy visszatámadással, vagy heves védekezéssel lehet reagálni.” Forrás:

Az ÉN IS kommunikáció nem minden esetben alkalmas a kapcsolatteremtésre, annak formai és időbeliségét figyelembe kell venni, de ami még fontosabb, hogy a beszélgető partnereknek fel kell ismernie, hogy a ”kirekesztett ÉN IS” be szeretne kapcsolódni a társalgásba. !!!

A magány és bukás kapuja: A félrevezetés, a becsapás, a csalás, a rászedés, a megtévesztés

A magány és bukás kapuja: A kirekesztés klasszikus óvodás megnyilvánulása, amikor a segítséget kérő félrevezetetté válik, de ennek csak a kiásott gödör alján érzi meg kárát (utólag). Az életterünk – karrierünk, pozíciónk - védelmét előtérbe helyezve előfordul, hogy a segítséget igénylővel szemben oly előítélettel bírunk, hogy a segítő kezek helyett komikumot és gúnyt kovácsolunk a válaszainkkal, tetteinkkel és testartásunkkal. Ez egy igazán helytelen szokás. Ez a legalizált megszégyenítés, amely ellen kínzó figyelemmel lehet csak védekezni. Ezen hatalmaskodó életforma megszünteti a közösségi felelősségvállalást, a csoportos gondolkodást, az egymásra utaltságot, a bizalmat, és nem utolsó sorban megszünteti a közösségi szerveződést, a delegációt, az önmotivált közösség lehetőségét. Ezen viselkedés farkastörvényeket, szkeptikus, hitetlenkedő, kételkedő, bénító, gonosz, paranoiás és bizalmatlan közösségét hoz létre.

A kommunikáció ahimszája

A bizalom az őszinte pillanatok dominósorba állításának összessége. Minél hosszabb az őszinteség dominósora, annál stabilabb és biztonságosabb a bizalom hídja. Érdemes figyelni az első találkozások során felfedezhető őszinte szavakra, és azokra viszonzásképpen őszinteséggel válaszolni - a kommunikáció ahimszája. Ha nem tudjuk befogadni a felénk áramló stresszes vagy nem helyénvaló őszinteséget, legalább ne hazugsággal, vagy én-üzenettel válaszoljunk. A látványos reakciók helyett a hallgatás, és az előre tekintés gesztusával kevesebb kárt okozunk.

„ ”

Follow The Flow - Érdekemberek [OFFICIAL MUSIC VIDEO]

Csak érdekemberek!

"A mai napig voltam naiv, de már figyelek... Keress egy tükröt, és magad nézd madárnak. Csak érdekemberek!"

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022