2020. augusztus 04.
kedd 12:45

Spiró György - Egyéni javaslat ♦ piszkozat

Itt egy könyv a NA VÉGRE kampány feltételezhető részeként. Lássunk is neki:

Mostanában meguntam a menedzsment könyveket, ezért random a borító alapján a „nagy utazáshoz” kezembe vettem a képen látható könyvet. Talán ennyi bevezetőnek elég is, hiszen végre egy könyv amiben minden, de minden betű kinyomtatásának magas költségére gondolt az író, nem pazarolta megondolatlanul még a ragokat sem! Sőt! Itt egy könyv a NA VÉGRE kampány feltételezhető részeként. Lássunk is neki:

!!! Kezdjük azzal a durva mondattal, amit a 8. oldalon találunk: „mi, magyarok nem tanulunk idegen nyelveket, ha valamit akarnak tőlünk, tanuljanak meg magyarul ők.” A 23. oldalon is találtam egy izgalmas idézhető részt: „A konyha elnevezését Budapest és a megyei jogú városok kivételével a hivatalos iratokban mindenütt tisztaszobára kell változtatni.”

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A könyv az általános iskolások számára készült, célzottan az 5. osztály számára, de(!) mindazoknak ajánlom, akik bővíteni akarják a szókincsüket, hiszen ebben az írásban (gyakorlatilag) a városban használt szavak jelentős része benne van, sőt ki merem jelenteni, hogy az összefüggések és az ahhoz tartozó kifejezési szerkezetek is helyesek.

Szumma szummárum, a könyv a gyermekeket és szüleiket egyaránt megtanítja választékosan beszélni, mindezt úgy, hogy kerüli a hibás kifejezéseket és egy témakörben érintett szavak szóhasználatát kiemelten fontosnak tartja és körültekintően szerkesztett, kategórizált bekezdéseket tár elénk. Röviden: frankó a tördelés és átgondolt sorrenben szerepeltették a széles látókörhöz szükséges bekezdéseket, fejezeteket.

Bevallom a 35. oldalig úgy éreztem, hogy a humor a szakmaiság és a jogi szófordulatokara erősen törekvő irományt nem tudom letenni, ezért a vonaton a végállomásig fogok utazni (pedig nem ott szándékoztam leszálni), hogy ne törje meg semmi ezt a penge élességgel olvasható könyvet. Penge élességgel való olvasás alatt azt értem, hogy kicsiszolja az elmét és felkelti a szúnyadó kreatív erőt a szív és az ész közötti láthatatlan, de erős szalmaszálban.

Ha a könyvesboltban vagy a gyereked kezében meglátod EZT a könyvet tégy egy próbát lapozz a bevezetéshez és a fennt említett 8. és a 23. oldalra és meglátod, hogy a következő generáció milyen tartalmas szókincscsel nő fel.

A bevezetőben szereplő felvetés mérlegelendő, miszerint, ha a gyerekek nem az idegen nyelvet próbálják megtanulni, hanem a magyar nyelvet helyezik előtérbe oly mértékben, hogy az ne legyen számukra IDEGEN, akkor elérhetővé válik egy érett társadalmi réteg felnövekedése. Ha a magyar nyelv már nem idgen, akkor az idegen nyelv is anyanyelvi szinten elsajátítható lesz, ha ahhoz is találunk egy jó könyvet.

„ ”

ezt is érdemes megtekinteni

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022