Mindig rossz döntést hozok?

2019. február 03.
vasarnap 12:50

A dönthetetlen döntés első lépése ♦ piszkozat

Ne higgyünk a sikertelennek látszó út sikertelenségében!

Ültem a felsőoktatási intézmény 2. osztályában és egy általános iskolás korú tanuló volt a padtársam. Egy zseni volt a srác, aki igazi iskolapadban ritkán görnyesztette a hátát, hiszen egész gyerekkorában magántanuló volt. Választékosabban beszélt mint én valaha is, és egyszerűnek látta a világ bonyolult dolgait. Szerettem a diskurzusokat vele, de a logikáját még jobban. Egy speciális órán ültünk, a tanár egy komoly orvosi szöveget adott a kezünkbe átolvasásra, majd feltette a kérdéseit. A jelenlévők 99%-a nem értett egy kukkot sem a papírra vetettekből, de a padtársam igen. A tanár a felsőoktatási szokásoktól eltérően felszólította a három fejjel alacsonyabb diákot, hogy álljonfel és tárja fel a titkát.

A srác emlékeim szerint így felelt: Az igaz, hogy most én ebből az írásból jelenleg keveset értek - felsóhajtott a hallgatóság -, de egy értelmező kéziszótár és egy minőségi szakirodalom birtokában csupán, egy pár lépésből álló utat kell bejárnom, hogy az adott témakörben az ismereteim elegendőek legyenek - majd békésen leült.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A történet döntés témakörben vizsgált tanulsága az, hogy elsőként a cél meghatározása, majd a saját képességünk felmérése és a célhoz vezető út kitaposása a helyes sorrend. Szomszédomon kívül a felnőttek az érzelmeikkel bajlódtak, vívták csatáikat a megfelelési kényszerrel, vagy zavartalan tekintettel palástolták a szöveg nehézségét. Az emberi bizonytalanság, félelem és végső soron a döntésképtelenség egyik mérhető forrása a tudás hiánya. Döntés előkészítéshez érzelmek nélküli szemlélődő körültekintés szükséges, és érdemes egy meetinget is szervezni az érzelmekkel, a célból hogy végül az érzelmeink ne vastüdőként segítsék utunkat, hanem támogató és figyelmeztető szereplőként legyenek jelen...

„ ”

The Expert (Short Comedy Sketch)

Az érzelmek látványosan hullámoznak a döntés meghozataláig, az erős kilengések a bátrakat tettre késszé, a zavartakat esetlenné, a szorongókat dermedté teszik. Döntést követően érzelmi szörfözésünk átalakul, hiszen az elme hazatérhet a tevékenység mezejére és élvezheti az utazást a célja felé.

Olyan döntést lehetőleg ne hozzunk, ami már kezdetekben látványosan sikertelennek látszik, ellenben ne higgyünk a sikertelennek látszó út sikertelenségében! Gyakori eset, hogy a cél elérésére szánt idő megduplázásával a rázós hegymenet lapos, kényelmes túrává alakítható. Meghoztad a döntést? Végül mégis indulsz jógázni?

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022