2018. november 23.
péntek 11:46

Vegán szaloncukor ♦ piszkozat

Saját készítésű nyers vegán szaloncukor datolyából.

Hozzávalók

20 dkg datolya, 6 ek puffasztott amaránt, 1 ek kókuszolaj, 2 ek kókuszreszelék, 1 ek útifű maghéj. A bevonóhoz: 2 ek karobpor, fél bögre kókszolaj.

Ebből a mennyiségből nekem 20 db szaloncukrom lett.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Elkészítés

Ugyanabból az alapból, amit a nyers vegán csokitortához használtam, most szaloncukrot készítettem. Vízbe áztattam a datolyát, legalább fél órára, és a kókuszolajjal összeturmixoltam. Hozzákevertem a többi hozzávalót, és kicsit betettem a hűtőbe. Majd szaloncukrokat formáztam a masszából. Olyan állagúnak kell lennie, hogy formázható legyen. Ha túl puha, amaránttal lehet még szilárdítani egy kicsit.

A folyékony kókuszolajhoz adtam a két kanál karobport (lehet kakaópor is, ha nincs karobporunk), és megforgattam a mázban a cukrokat. Újra mentek vissza a hűtőbe. (Érdemes pár órára a hűtőben hagyni őket, akár egy napra is.) Zsírpapírba csomagoltam, aminek a szélet bevágdostam, rá még alufólia, és így már egészen szaloncukor kinézete lett. Ez a harmadik féle saját készítésű szaloncukrom, szerintem lekörözi az eddigieket, a kókuszost és a mákost. (Fára nem alkalmas, mert a kókuszolaj 24 fokon már olvad.)

Megj.: a puffasztott amarántot állítólag nem lehet a nyers alapanyagok közé sorolni, mert az előállításához kicsivel több, mint 40 fok szükséges, ezt nemrég tudtam meg.

„ ”

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022