JógA 2024
margitszigetijoga.hu login

2017. február 09.
csütörtök 15:58
álláspont

Dandászana

A Dandászana egy fontos kiindulóhelyzet, lényeges, hogy tudatosítsuk benne a testtartásunkat.

Az ülő pózok első ászanája a Dandászana (Nyújtott ülés vagy Rúdtartás). Belégzésre Lefelé néző kutyából ugorjunk előre. Ez az első vinyásza, amiből ülő helyzetbe érkezünk. Próbáljuk minél magasabbra emelni a medencét, miközben megtartjuk a testsúlyunkat a tenyereken. Minél kisebb lendülettel ugorjunk előre, lassan, kontrolláltan, úgy, hogy a tenyereken megtartva magunkat, csak a mozdulat legvégén engedjük le a fenekünket, és a nyújtva tartott lábakat.

Erőteljes bandha munka kell ehhez a mozdulathoz. Belégzésre végezzük. Végig, amíg előre mozdulunk, belélegzünk. Amikor a földre érkezünk, kilélegzünk. Lehet gyakorolni úgy a mozdulatsort, hogy elrugaszkodunk lefelé néző kutyából, és először megpróbáljuk megtartani magunkat a kezeken. keresztezett lábakkal, minél följebb lendítjük a medencét. A vállak a csuklók fölött vannak, magasan megtartjuk a medencét és a lábakat.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Majd leengedjük magunkat, a törzset és a lábakat, a karok között. A tenyerek természetesen nem mozdulnak. A leérkezés előtti pillanatban a térdek jól föl vannak húzva a vállakhoz, a lábak keresztben vannak, nem érnek a földhöz. Itt nyújtjuk ki a lábainkat, de még mindig a levegőben vagyunk, a tenyereken tartjuk magunkat, ez a belégzés legvége - amit Lefelé néző kutyában kezdtünk el a fellendülés pillanatában. Mikor leereszkedtünk kilégzés.

Megérkeztünk Dandászanába, nyújtott ülésbe. Ez egy alap ülő helyzet, olyan az ülő ászanák között, mint az állóknál a Szamaszthiti. Egy kiindulóhelyzet, amire érdemes elegendő figyelmet fordítani, mert majdnem minden ülő ászanát ebből a helyzetből indítunk a továbbiakban, és a vinyászákból ebbe a helyzetbe érkezünk meg. Kitartjuk a pózt öt légzésig, így van időnk tudatosítani a testtartást. Orrcsúcson van a tekintet.

A gerincet nyújtsuk meg, fejtetővel fölfelé nyújtózunk, az állat billentsük enyhén hátra,-és lefelé, a szegycsont irányába. A gerinc természetes görbületeit megtartjuk, a mellkast szélesen tartjuk. Engedjük le a vállakat. Az ülőcsontokat nyomjuk a talajba. A tenyereket tegyük a talajra, a csípő mellett. Hogy hol érnek le, az a karok hosszáról függ. Nyújtsuk a karokat, ha hosszabb a kezünk, akkor hátrébb kerülnek a tenyerek. Ha túl rövidek a karjaink, lehet, hogy a tenyértövek nem fognak leérni.

Pipál a lábfej, nyújtózzunk előre a sarkakkal, a térkalácsot húzzuk fel. A sarkak elemelkedhetnek, csak a térdeket ne nyújtsuk túl, tartsuk a térdhajlatokat a talajon.

Ha nem tudjuk egyenesen tartani a hátunkat a pózban, akkor üljünk téglára, vagy összehajtott takaróra, hogy kicsit megemeljük a medencét, és segítsük előre billenni. Az előre billentett medence minden előrehajlítás első lépése. Innen fogjuk felvenni a Pascsimottánászanát, a sorozat következő ászanáját.

Az ülőgyakorlatokban a föld helyett a talpadba kell beletolnod, és ugyanazokat az energetikai kapcsolatokat kell létrehoznod, amelyeket álló helyzetben is, stabilan a talajra támaszkodva.

Kino MacGregor

A Dandászana egy kis pihenő, ami öt légzésig tart, csakúgy mint a sorozat összes többi ászanája. Természetesen tartsuk fenn a figyelmünket a bandhákon és a légzésünkön. Ami, ha túlságosan felgyorsult esetleg az utolsó három pózból álló ászana-kombináció alatt, itt lehetőségünk van visszaállítani a normál ritmusra.


KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Névnapi nyereményjáték!