Könyvajánló

2022. június 04.
szombat 11:07

Csupán a kéj az, óh Arjuna: ♦ piszkozat

Prabhupáda ismét megnevetettett a Bhagavad Gíta magyarázatának két egymást követő sorában:

A bűn, amely nem létezik

létünk előtt megnyilvánult állapotában, mindig újabb tett létrehozására kényszerít. Ő és a MAGYAR fordítás (magyarítás), ezt a hajtóerőt illúziónak nevezi. Ha nincs illúzió, nincs tett. Fontos megjegyeznünk, hogy a csupán szó elég gyakori a szabadhasználatos nyelvben, mely arra mutat rá, hogy minden tettnek - akár valaki szemében bűnös, valaki szemében szerencsés - egyetlen értéke és értelme van, a tettek ösztönzését irányozza meg. A túl nagy bűn visszafordíthatatlan sérülést, azaz karmát jelenti, amiért se a gyomor, se a világi rend nem képes harag nélkül viszonyulni.

Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy (az első bűn a pelenkában készül)

a vers az egyik legkiemelkedőbb az összes közül, hiszen azt mondja - és Prabhupád a magyarázatban erre utal - , hogy minden kellemesnek és vonzónak tűnő tett egyszer "lefordul" a föld mélyére és más által véglegesen és ösztönösen is elítélendővé válik. Ezért korszakról korszakra újra és újra értelmezni és igazodni kell Gíta által közvetített értelmezéshez, hiszen az idő csak egy irányba halad: lefelé, csak mi tudjuk megmászni a betűk hegyein keresztül az idő illúzióját, azaz a reformációt, az újjászületést és az ítéletből származó édes ízt.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

De ezen a ponton beszélnünk kell Arjuna személyéről, aki

91-7149-442-1
THE BHAKTIVEDANTA BOOK TRUST
5000 Ft

  • bár kezdetben harcos, azaz katona, aki még akkor is a harcra gondol, amikor látja, hogy még az Isten (ezen irodalomban Krisna) és rokonai sem tudják eltántorítani a végzetesnek ígérkező csatától. Szóval
  • Arjuna az akinek a legnagyobb vagyon és iránytás van a kezében, de a család gondolata és a hatalom közötti nem párhuzamosítható jellem végül megmutatja a világnak:

NINCS más útja és célja egy tettnek, mint az életbe vetett hit folytatása.

Ezt a gondolatsort, 2 mondatban írja le Prabhupádot fordítók a Bhagacad Gíta 3. fejezetének 37 versét követően. Minden benne van egy könyvben, még akkor is, ha

elsőre sem értünk belőle (csupán)egy szót sem.

„ ”

Bhagavad Gíta - Úgy, ahogy van /felolvasás/ (Hungarian)

További Védikus bölcsességek

a címen található csatornámon található, nézzetek át oda is :)

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022