2020. december 14.
hetfő 20:17

Ha csak érzésből jógázunk, az kevés lesz! ♦ piszkozat

Magasztos eszmefuttatás, csak jóga fannoknak!

A boldogság érzése

Ha egy ászanasorozat gyakorlást (ashtangás kifejezéssel élve egy sorozatot) megfelelően végeztünk el, akkor úgynevezett eksztázist tapasztalunk, azaz boldogság érzése tölti el a szívünket. A 8 féle transzcendentális átalakulásról az asta-sáttvika-vikárá kifejezés alatt találunk magyarázatot a védikus irodalomban.

A 8 féle átalakulás

Ahhoz, hogy a jóga gyakorlásának eredményeképpen elérkezzünk a 8 féle átalakulásához, a következőkre van szükség: együtt kell működni az oktatóval, el kell kerülni a mérges kifejezéseket, a rossz indulatú tetteket, meg kell szüntetni a versengést és magasról el kell kerülni az irigységet.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

A yogik felszámolják a...

A jóga gyakorlók kötelességüknek érzik, hogy felszámolják az irigység okát, mert az ászana gyakorlás eredménye az, hogy az ember a természetének megfelelő állapotot szeretne fenntartani a nap 24 órájában. Tisztában van azzal, hogy a felszabadulás nem egyeztethető össze a kötelességek (terhek) elhanyagolásával. A gyakorlás által boldogságot tapasztaló „yogi” rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyekkel képesé válik a napi feladatok, kötelességek elvégzésére.

A 26 jó tulajdonság, mely megszerezhető a jóga gyakorlássával:

Ezen tulajdonságok a következők (Forrás: Srimad Bhágavatam 4.20.16. magyarázat): (1) mindenkihez kedves, (2) senkivel sem vitatkozik, (3) szilárd az Abszolút Igazságban, (4) mindenkivel egyenlően bánik, (5) feddhetetlen, (6) bőkezű, (7) szelíd, (8) tiszta, (9) egyszerű, (10) jóindulatú, (11) békés, (12) teljes ragaszkodás fűzi Krisnához, (13) nincs anyagi vágya, (14) szerény, (15) tántoríthatatlan, (16) önfegyelmezett, (17) nem eszik többet a szükségesnél, (18) józan, (19) tisztelettudó, (20) alázatos, (21) komoly, (22) könyörületes, (23) barátságos, (24) költői, (25) ügyes, (26) csendes.

Megjegyzés:

  • Az adaptáció okán az felsorolásban szereplő Krisnához szót (12. pont) ideiglenesen(!) érdemes behelyettesíteni más értelmezési tartományban szereplő szóval
  • például: a családhoz, a népéhez, a munkájához, a kötelességének elvégzéséhez, az egészsége megóvásához, a gyógyuláshoz.

Cél az irigység megszüntesse!

Egy jóga oktató nem csak az órán, hanem a magánéletében is figyel arra, hogy a környezetében felbukkanó irigységet és rosszindulatot megszüntesse. Ahhoz hogy megfelelő mértékben tudjon segíteni A(z) jógaórák során az Őrá nagy figyelmet fordító gyakorlókra (elnézést a kifejezésért, de meg kell említenem, hogy sokan itt a tanítványok szót használnák), a hétköznapok során tiszteletben kell tartania az ember tömegek eltérő kötelességének végzéséből adódó egységet. Egyenetlenséget. Ugyanígy érdemes viselkednie a gyakorlóknak is, akik a jógaórán részt vesznek.

A jógaoktató terhe

Az egyik igazán nagy teher ezen „munkavégzésben”, hogy az ember egy jógaóra során oly mértékben eltérő emberi sorsokkal találkozik, hogy nagy rálátása lesz a világ működésére, fájdalmára. Ez azért teher kezdetben, mert a megszerzett információkat és érzelmeket megfelelő tudatossággal kell feldolgozni, ahhoz, hogy a következő órán ÚJRA segítő szándékú gyakorlatsort állítson össze. Azaz tudja folytatni az áldásos munkát. Ezért, NE cselekedj a jógaoktató terhére!

Magasztos közeg

Aki nem tiszteli a jógaoktatók munkáját, annak érdemes elkerülnie ezt a magasztos közeget, pusztán abból a célból, hogy ne zavarja meg a gyakorlók épp-elméjének kivetülését.

Andr&s - Ne hagyd abba a gyakorlást!

„ Ashtanga Yoga in the tradition of Sri K. Pattabhi Jois. The traditional practice series with detailed descriptions of the individual movements including the vinyasa count. Systematic learning steps help you get a deeper understanding of this powerful and dynamic yoga practice supported by your breath.”

Forrás: https://www.ashtangayoga.info/ashtanga-yoga/

Hivatkozások:

Ashtanga (eight limbs of yoga):

A SRÍMAD-BHÁGAVATAM 140 TÖRTÉNETE

"A Srímad-Bhágavatam ösi szentírásának történetei kifejezetten alkalmasak arra, hogy a gyermekeink lelki fejlődését és mellette olvasási készségét is segítsék. Bhuridzsana prabhu korábban összeállított egy listát, amiben 100 történet szerepel. Ezt kibővítettük még 40-nel, s most közreadjuk a teljes anyagot, amivel szeretnénk segíteni a szülőket a gyermekeik lelki nevelésében, oktatásában."

Rihanna - Don,t Stop The Music

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022