2019. január 06.
vasarnap 09:30

Házi készítésű csokoládé bonbon ♦ piszkozat

Nyers, vegán, cukormentes, és ráadásul még elkészíteni is könnyű.

Hozzávalók

Nem bonyolult házilag csokoládét készíteni. Még csak különleges hozzávalók sem szükségesek hozzá. Az alapját valamilyen szobahőmérsékleten szilárd állagú zsíradék, és karobpor vagy kakaópor képezi, némi édesítéssel (ez lehet méz, agavé szirup, vagy bármilyen édesítőszer, ki-mit használ).

A zsíradék megválasztása elég fontos, én először kókuszzsírral próbálkoztam. A másik alternatíva a kakóvaj - legközelebb azzal is kipróbálom. A kókuszzsírt fele- fele arányban elkeverjük a karob vagy kakóporral (cukrozatlan kakaópor), és némi édesítőt adunk hozzá, mondjuk mézet vagy agavé szirupot, vagy xilitet. Gőz fölött érdemes kicsit a kókuszzsírt megolvasztani és elkeverni benne a másik két alapanyagot. Ha szilád vagy por állagú az édesítőnk, akkor kevergessük egy kicsit, míg teljesen elolvad a folyadékban.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Elkészítés

Jégkockatartóba vagy szilikon bonbonformákba öntjük, és hűtőbe tesszük egy rövid időre. Tovább fokozhatjuk sokféle összetevővel az ízhatást, és az élményt. Pl. tehetünk a masszába mazsolát vagy kókuszreszeléket, vagy magokat.

Bevonónak már használtam kókuszzsír + karobpor kombinációját, csoki helyett, szaloncukron. Önmagában most próbáltam bonbonnak először. Kétfélét készítettem egy karobos és egy kakaós változatot. A karobosba tettem még pár ek. puffasztott amarántot és aprított mazsolát. A másik adagba kókuszreszeléket. Mindkettő tetszést aratott :-)

„ Ne feledd, hogy régi szabál: Csak mértékkel egyél, igyál. Kövérség korai vénség, Tehát móddal ó vendégség. Az angyalok sose esznek Mégis gyönyörűek lesznek.”

József Attila: Kínálgató (részlet)

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022