A cikk a Srimad Bhágavatam 4. énekének 20 fejezetének 11-12 verse alapján készült.

2022. január 28.
péntek 03:51

Vizuális élmények a testtartások felvétele során ♦ piszkozat

Az amulettek tudománya, az ashtanga vinyásza módszer egyik eszenciája:

Kétségtelen

A jógik, azaz az ászanát (a testtartást gyakorlók), a pránáyámát és a dháranát gyakorlók abban bíznak, hogy a gyakorlás eredményeként a testi egészségen túl lelki eredményt is elérnek. Kétségtelen, hogy törekvésük sikerrel jár, hiszen a jóga gyakorlásának megértési szintjén már a dháraná lesz a rendszeres gyarkotlás alapja és nem az elérendő jutalma. A dhárana szó a helyes felfogásra utal.

A test javaslatai

Ez röviden azt jelenti, hogy az ashtanga vinyásza gyakorlás során szert teszünk a testi érzékek finomhangolásának képességére és alkalmassá válunk a meditációban (vagy az által) megcserélni gondolatainkat. Mivel a lélek neheze(n) tűri a test okozta nehézségeket, ezért folyton arra törekszik, hogy megoldási „javaslatokat” innyektáljon (azaz betűzze) a tudatba, azaz az elmébe, az intelligenciaba (azaz az érzelmi tudásba), memória képek segítségével.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Ez röviden azt jelenti, hogy

miközben az ember (azaz a yogi vagy a testen meditáló) gyakorolja az ászana felvételét, megtartását és megbontását, vizuális élményekben lesz része. A vizuális élményeket a test közvetíti az elme segítségével a szemüreg felé és ott „visszajátssza” (felidézi) azon képsorokat, melyek rávezetik a gyakorlót a testében játszódó folyamatok felfokozott észlelésére. SŐT arra is AZONNAL ad megfelelő választ, hogy a pihenő ZÓNÁBAN milyen témákat kell majd alaposan MEGRÁGNI (felidézni, megbeszélni, elintézni, megteremteni), ahhoz, hogy az adott ászana, már hiba nélkül felvehető legyen a következő próbálkozások egyikében.

A fentiekhez kapcsolódó

megerősítő sorok kiolvashatók a Srimad Bhágavatam 4. ének 20. fejezetének 11 versének magyarázatából: Ha az ember elmerül egy bizonyos gondolatban, nem lát és nem hall semmit abból, ami körülötte zajlik, noha a jelenlétében történik minden. Aki valóban szamádhiban van, az első rangú jóginak számít.

And&s

A SRÍMAD-BHÁGAVATAM 140 TÖRTÉNETE

"A Srímad-Bhágavatam ösi szentírásának történetei kifejezetten alkalmasak arra, hogy a gyermekeink lelki fejlődését és mellette olvasási készségét is segítsék. Bhuridzsana prabhu korábban összeállított egy listát, amiben 100 történet szerepel. Ezt kibővítettük még 40-nel, s most közreadjuk a teljes anyagot, amivel szeretnénk segíteni a szülőket a gyermekeik lelki nevelésében, oktatásában."

„ ”

JÓGAMAJÁLIS 2020 - 2022

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022