2021. január 30.
szombat 07:33

Végleg bezártak a jógastúdiók? ♦ piszkozat

Véglegesen zárhatnak be a frissen kifestett jóga stúdiók? A járvány tönkretette a "jóga ipart", és most a KATA KATA adózás szigorítások, rátesz egy lapáttal. Veszteséget termelnek a jógaoktatók az (újra)nyitást követően? Megéri?

Kinyitni vagy zárva tartani, ez itt a kérdés!

A jóga stúdió tulajdonosok a bérletvásárlásokból tartják fenn a stúdiót, fizetik ki a bérleti díjat, rezsit, az oktatókat, a takarítást stb. Ha a havi bérleti díj és a rezsi alaphangon megáll 200 000 Ft-nál és az oktatók a forgalom után kapják a fizetésüket, akkor az üres terem is elvisz havi 200 000.- Ft-ot. Két hónap kiesés 400 000.- Ft, 3 hónap 600 000.- Ft stb. A koronavírus okozta korlátozó intézkedések következtében a stúdiók zárva tartanak. Ha több hónapig is eltart ez az állapot, félő hogy már nem nyitnak ki újra. Az is kérdés, hogy a Magyar Közlöny 2020. évi 96. számában a Kormány 170/2020. (IV. 30.) számú rendelet alapján hogyan nyithatnak ki és hányan lehetnek a teremben (1,5 méteres távolság)?: "1. § (1) Magyarország egész területén a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett”.

Mekkora a terem kapacitása?

Ha a jógaórákat edzésnek tekintjük, akkor a rendelet értelmében - szerintünk - nyithatnak a termek, de mekkora bevételre számíthatnak a tulajdonosok akkor, ha a teremben 1,5 méteres távolságot kell tartani a résztvevőknek? Az állam által adott KATÁS adózókra vonatkozó engedmények, és a bérleti díjtól eltekintő főbérlők enyhítik a problémát, de lássuk egy kicsit a számokat:

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

1,2 milliós havi bevétel kiesés?

A bérletekből származó bevétel csak a terem bérlését fedezi, vagy kassza siker a jóga stúdió (újra)nyitás? Számoljunk csak utána: ha átlagosan 2000.- Ft bevételt számolunk egy jógaórán résztvevőnként és a teremben csak maximum 10 fő fér el, akkor óránként és termenként 20 000.- Ft a bevétel. Egy nap kettő teltházas órával számolva, a nap végére 40 000.- Ft van a kasszában. Kis jóindulattal felszorozzuk az előbb említett átlagos napi bevételt 30 nappal, akkor 1,2 millió forint havi bevétel jön ki. Szép összeg igaz? Ekkora bevételből levonva a költségeket egy átlagon felüli fizetést vihet haza a tulajdonos. Ebben a számításban nem szerepel, hogy naponta pl. nem csak két órát lehet tartani, ezért nagyobb bevételt is lehetett volna számolni, de minek, amikor a valóságtól már így is jelentősen elrugaszkodtunk.

A jóga egy szezonális termékké vált

A valóság viszont mást mutat. Vannak hónapok, amikor nem járnak az órákra és nem vesznek bérletet a jógázok, ezért kb. 6 hónapnyi bevétellel számolhatunk évente. Ha a stúdió nem szervez jógatábort, jóga-nyaralást, elvonulást, képzést, akkor az éves bevétel nem fedezi a kiadásokat. A közönség egy év alatt lecserélődik (ha nincs sláger oktatónk akkor ki sem épül) és a konkurencia harcban is könnyen el lehet vérezni.

Összegezzünk - várhatóan szeptemberben nyitnak újra a jóga stúdiók

Azok, akik nemrég nyitottak, eddig is nehéz helyzetben voltak, a bérleti díjat és az oktatókat is zsebből fizették ki, akik pedig már évek óta nyitva vannak, azok eddig sem ebből éltek, tisztelet a kivételnek. Tehát azok a stúdiók maradnak talpon, ahol nem a pénz számít, hanem a jóga iránti elköteleződés. A jelenlegi helyzetben előnyösebbnek tűnik zárva tartani a jóga termeket és megvárni a teljes nyitás lehetőségét, hiszen egy átlagos nyári szezonban is csak szállingóznak az emberek az órákra, és ha 1,5 m távolságot is tartani kell, akkor könnyen átfordulhat magánórává egy-egy karantén után meghirdetett jógaóra, ami csak veszteséget termel. Olyan ez, mint egy drága hobbi, azért a kis nyereségért meg sem éri fenntartani egy veszteséget termelő üzletet a panelházak tövében.

Röviden: ha nem teltházas az óra, azaz fél gőzzel megy a terem, akkor jelenleg csak veszteséget lehet termelni ebben az iparágban.

„ ”

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022