A képlet

„Minden sikertörténet a siker törvényein alapul. Ezek a törvények tartják fenn a rendet – ott, ahol látszólag a véletlen az úr."

2020. április 25.
szombat 18:33

A siker hálózata, nem a teljesítmény illetménye! ♦ piszkozat

Nem hagy nyugodni a gondolat: mit esznek ezen a könyvön mások?

Trónfosztó?

Aki közelebbről ismer tudja, hogy könyv pazarló vagyok, hiszen az első 100 oldal után az unalmas könyveket leteszem. Számtalan ki nem olvasott könyv várja visszatérésem. Jelenleg Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei‎ című könyvet fogom a kezemben. Túl vagyok az első (számomra fellengzősnek tűnő) 20 oldalon, és eddig még csak azért nem tettem le, mert a Libri toplistájának egyik éllovasa. A sorok közt felvetődik bennem a kérdés, ÉN vajon unalmasan írok? Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mit esznek ezen a könyvön mások? Miért olvassa, és szavazza be az első 10 helyre az egész ország? Spoiler: Eddig a legtöbb időt a 101. oldalon töltöttem, melynek tanulmányozása közben elfelejtettem enni, inni és ha túlzásba szeretnék esni, akkor aludni.

A képlet darabjai

A 12 oldalas bevezetést követően (már) az első fejezet meggyőzött, van valami titok ebben a kötetben, ami rámutat az eddigi sikertelenségből fakadó depressziónk okaira, sőt nem engedi letenni magát, hiszen a megoldás ígéretével (újra és újra) újabb bekezdések felé terel, apránként csepegtetve a képlet darabjait.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘
9789635720071
Open Books
1099885

A siker kutatásán dolgozó tudós anekdóták helyett, a sikert egzakt definíciók, és empirikus adatok segítségével kutatja. Az első fejezet, felvezetéshez történelmi személyiséget használ, az 1917-es véres április időszakában a történelem örök lapjain helyet foglaló ”Vörös Báró” néven gúnyolt Manfred von Richthofen életét veszi górcső alá. A vadászpilóta, Richthofen a háborúban 80 ellenséges gépet lőtt ki az égen. Teljesítménye egyedi volt, hiszen más pilóták csupán egy tucatnyit (dvádazan) lőttek csak le. Az egyedi teljesítményről 30 nyomtatott könyv emlékezik, számtalan film, és még háborús játékokban is találunk rá utalásokat.

Hírnév egyenlő siker?

A világ számára Richthofen az első világháború örökemlékű, legeredményesebb vadászpilótája 80 igazolt légi győzelemmel. Csak hogy a siker természete kollektív, mivel René Fonckról, aki 127 gépet lőtt le, alig emlékezik meg a világ. A könyv miértekre keresi a választ, és talál is. A képlet egyik fő irányleve, hogy az egyéni (belső) sikereket megkülönbözteti a társadalmi visszajelzésektől megkettőzőtt sikerektől. Azaz az egyéni siker megéléséhez nem szükséges a környezetünk visszajelzése, de ha sikereink a környezetünk visszajelzésén alapszik, akkor annak számtalan mérhető és modellezhető elemeit vizsgálhatjuk, így láthatóvá válhatnak az összefüggések, és ezen tudás mentén elérhetővé válik a siker képlete. (?) A könyv azt állítja, hogy tudományos alapok mentén láthatóvá és elérhetővé vált ezen tudás. (Kiváncsian várom.)

!!! „A siker nem rólad szól, az rólunk szól.” Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei‎ című könyv 28. oldal.

Teljesítmény

A készségeink fejlesztésére, a szisztematikus gyakorlásra és a megfelelően kiválasztott stratégia mentén elért teljesítményre van ráhatásunk, de ez még kevés a siker eléréséhez. A siker sokkal több, mint dobogós helyre kerülni egy versenyen. A siker a környezetünkből érkező, a teljesítményünkkel valamilyen relációban lévő reakciókból tevődik össze, de ahhoz hogy igazán megértsük a könyv üzenetét egyértelműen el kell választanunk, a sikert a teljesítménytől.

!!! „A siker kollektív jelenség, nem pedig inviduális természetű.” - 29. oldal

Lapozgatós játékköny?

A magyar nyelvben számtalan közhelyként ismert jó tanácsokhoz képest, a könyv ügyesen és helyenként ellentmondást nem tűrően vezeti rá az olvasót a siker útjára. Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik már számtalan információval rendelkeznek a siker témáját illetően, de várják az aha-élmény, a megvilágosodás eme abszurd formáját, vagy egy komolyabb szintre szeretnének jutni a siker megértésének - Adja az Isten - megélésének világában. Egy dolgot biztosan állíthatok: egy oldal, de csak egy szó is elég a könyv bármelyik lapján, hogy inspiráljon vagy megújítson egy elfeledett ötletet. (Megj. még csak a 64. oldalon tartok.) Ez nem egy lapozós kis könyv, lineárisan van felépítve és spirális visszacsatolásokkal erősíti meg a végkövetkeztetéseket. Találtam olyan mondatokat, melyeket kántál, de csak akkor hozakodik velük elő, amikor a történet megköveteli: A teljesítmény vonzza a sikert!

„ A siker az az elismerés, amit attól a közösségtől kapunk, ahová mi magunk is tartozunk.”

Barabási Albert-László

Olvass bele

A könyvbe itt tudsz beleolvasni és TŐKÉS HUNOR Krónikában megjelent cikkét itt olvashatod.

Köszönet!

Ezúton szeretném megköszönni a szerzőknek, hogy ezt a könyvet magyar nyelven elolvashatom. (A jövőt magyar nyelven írják?) A 102-oldalon ismét le kell tennem ezt a könyvet, de csak azért mert fel szeretném dolgozni az olvasottakat.

Miért fontos az egyensúly, a sokféleség és a vezetés?

Miles Davis official music video for So What:

15 Biggest Bells in the World

Interjú - ubTd0eEdPZE

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022