Nem vesznek észre?

2019. április 25.
csütörtök 08:17

Mit tegyél, ha tehetségtelennek érzed magad, de ♦ piszkozat

még soha nem adtad fel? A válasz egyszerű! Keresd meg az ellenpólusod. Találd meg az extrovertált párod, az erőt és önbecsülést adó edződ, tanárod és lépj kapcsolatba azzal, aki a legtöbb szakmabelivel áll kapcsolatban. Ennyi.

Pécsi srác

Pécsen ismertem egy olyan srácot, akit az aktuális közösség inkább megtűrt, mint szeretett. A rossz tanulóról papírra nem vethető történetek keringtek, melyet megerősített az ügyetlensége és kapcsolatteremtési botladozása. Introvertált közösségi besorolása még nehezítette is a feloldozás lehetőségét. Ez a fiú (kb. 15 éve) egy Krisna-völgy által szervezett táborban, az ottani szerzetesek jóvoltából (kb.) 30 napon át, több órányi oktatásban és kertészeti munkában vehetett részt. A fiút férfira cserélték(!), hazatérése után új oldaláról ismertük meg, aki kommunikatív, kapcsolatépítő, emberközeli, vidám, józan, jóindulatú és közel sem butácska. De ezt az új énjét csak korlátozott számban ”értékesítette”, csak akkor láthattuk, amikor a tömegtől távol kettesben bizalmunkat adtuk neki, és beszélgetésünket őszinteség, és érdeklődés övezte. Nem adta olcsón a társaságát. Félreismertük, vagy csak a rejtőzködő pajzsot láttuk?

Mi történt?

Találkozott olyan emberekkel, akik feltérképezték és felismerték értékeit. A piramisséma olyan formáját alkalmazták a táborban résztvevők életében, amely egyetlen elvet követ: felemelni, fejleszteni az emberi értékeket egészen a tehetség kapujáig, vagy még azon is túl. A srác az élet perifériáján kezdte, de miután társaságot váltott, az élet és a tudással rendelkező jóakarói szebb tónusú jövőt rajzoltak számára.

˘Folytatásért görgess a kép alá.˘

Találd meg a jóakaróidat

A tehetség kibontakoztatásához szükség van egy jó tanárra, aki – általában – már megjárta azon hibákat amivel Te épp küzdesz. Ez a tanár képes megmutatni a megfelelő utat. A tanár már akkor látja a Te tehetségedet, amikor Te még csak azt nézed, hogy bízhatsz-e benne. A tehetséget észrevenni, és kibontakoztatni a tanár, edző, oktató, főnök, szülő dolga. A teljesítmény, a kitartás, az őszinteség a tanítvány kötelessége.

Nem vesznek észre?

A tehetségek felbukkanását a szakmai és társadalmi közösségekben (régóta) szerepet játszó veteránok várják, de hogy észre is vegyenek, fel is kell bukkanni! Ezen megmérettetést az introveltáltak jórészt elbukják, de nem minden esetben! Az önkínzó teljesítménykényszer helyett, egy olyan ember társaságába érdemes szegődni, aki igazán extrovertált, és a kapcsolatrendszeréből előrántja a Te szélyiségednek megfelelő személyt (személyeket), aki akár a szakmai, az anyagi vagy emberi támogatást is meg tudja teremteni. Az introvertáltaknak egy extrovertált kapcsolatépítő segítségét kell megnyerni és jó szándékát befogadni. Röviden azt is mondhatnánk, hogy a szakterületünkön dolgozó kapcsolatrendszerhez való helyes csatlakozáshoz ”béreljünk fel” egy rubikkocka játékost, aki jó irányba fordítja szakmai sorsunkat. Ha így teszünk minőségi, jutalmazható, kimagasló teljesítményt tudunk (akár rövid idő alatt is) nyújtani, a megfelelő társaság és közösség biztosnágot és vidámságot adó környezetében.

„ Az ilyen emberek (a kapcsolatépítők) különösen abban jók, hogy a társadalom szövetében ott is észrevegyék a lehetőségeket, ahol mások nem veszik észre azokat. Velük kell jóban lenni.”

Barabási Albert-László - A siker egyetemes törvényei‎

Introveltált vagy?

Nézd meg magyar felirattal rendelkező Susan Cain előadását!

TED előadások: The power of introverts - Susan Cain

David Gilmour

1138 Budapest, Margitsziget szállodák, Zielinski Szilárd sétány

KAPCSOLAT: +36 30 399 3130
Eseménynaptár 2022